Analyysi: Millaiset tukijat, sellainen ehdokas – tämän kannattajalistat paljastavat Espoon piispaksi pyrkivistä

Espoon piispanvaalin ensimmäinen kierros käydään ensi maanantaina 8.10. Ehdolla on neljä pappia: Kaisamari Hintikka, Juhani Holma, Leena Huovinen ja Sammeli Juntunen. Erään kiinnostavan näkökulman ehdokkaiden painotuksiin ja teologisiin profiileihin saa heidän kannattajalistoistaan. Ehdokkaiden välillä on selkeitä eroja siinä, millaisista piireistä tukijat tulevat ja ovatko he pääosin naisia vai miehiä.

Tämän jutun tiedot perustuvat listoihin, jotka olivat ehdokkaiden vaalisivuilla perjantaina 5.10., kolme päivää ennen ensimmäistä vaalikierrosta.

Vaalissa on kaikkiaan 942 äänioikeutettua. Julkisesti kantansa on ilmoittanut heistä runsas neljännes.

Julkisten listojen perusteella vahvimmasta asemasta toiselle kierrokselle lähtisi Kaisamari Hintikka. Muut kolme ehdokasta ovat julkisten ilmoitusten valossa suhteellisen tasaisissa asemissa.

Kantansa piilossa pitäviä äänestäjiä on paljon. Aiemmissa piispanvaaleissa julkisten listojen voimasuhteet ovat kuitenkin toteutuneet suhteellisen hyvin myös itse vaalissa.

Kaisamari Hintikka: Ekumeenikkoja ja seurakuntaväkeä

Kaisamari Hintikka, 51, on teologian tohtori, joka työskentelee Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteerinä Genevessä. Hintikan vuonna 2000 valmistunut kirkkohistorian väitöskirja käsitteli Romanian ortodoksista kirkkoa osana sosialistisen valtion ulkopolitiikkaa ja ekumeenista liikettä.

Hintikan tukijalistalla on 112 äänioikeutettua ja 107 muuta kannattajaa. Tukijoista noin 60 prosenttia on naisia.

Selvä enemmistö Hintikalle tukensa julkisesti antaneista äänioikeutetuista on pappeja. Mukana on useampi kirkkoherra. Listalla on kirjavaa, liberaalihkosti kallellaan olevaa seurakuntaväkeä. Monia yhdistää kansainvälinen suuntautuminen ja ekumeeninen kiinnostus. Tukijoissa on myös teologisen tiedekunnan ihmisiä.

Tukijat kehuvat Hintikkaa vaalisivuilla kyvystä käydä dialogia eri tavoilla ajattelevien kanssa, kansainvälisyydestä ja avoimuudesta. Hänen katsotaan työkokemuksellaan tuovan piispakuntaan tärkeää osaamista.

Hintikkaa tukevat muun muassa emeritaprofessori Anneli Aejmelaeus, viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsala, yhteisen seurakuntatyön päällikkö Eero Jokela, seurakuntapastori, Uuden testamentin eksegetiikan dosentti Kari Kuula, professori Ismo Dunderberg, emeritusprofessori Simo Heininen, kotimaantyön johtaja Satu Kantola, emeritussuurlähettiläs Ilari Rantakari.

Kaisamari Hintikan kannattajalista on kokonaisuudessaan täällä.

Juhani Holma: Pappeja Keski-Uudeltamaalta ja muusikoita

Juhani Holma, 60, on teologian tohtori, joka työskentelee jumalanpalveluselämän kouluttajana Kirkon koulutuskeskuksessa. Aiemmin hän on työskennellyt pitkään pappina ja kirkkoherrana Torniossa. Holmasta tuli tohtori vuonna 2008. Hänen kirkkohistorian alaan kuuluva väitöskirjansa tarkasteli schwenckfeldiläisten rukouskirjaa Mikael Agricolan lähteenä.

Holman kannattajalistalla on 49 äänioikeutettua ja 96 muuta tukijaa. Holman tukijoista vajaat 70 prosenttia on miehiä.

Järvenpääläisen Holman kannatus painottuu Keski-Uudellemaalle. Hänen äänioikeutetuista tukijoistaan kolme neljäsosaa on merkinnyt kotipaikakseen Järvenpään, Tuusulan tai Keravan. Muita tukijoita on ympäri Suomea, myös Torniosta ja muualta Lapista. Muissa tukijoissa on melko paljon pappeja sekä kanttoreita ja muuta musiikkiväkeä. Sillekin on selityksensä: Holma on teologiutensa ohella Sibelius-Akatemiasta valmistunut musiikin maisteri.

Tukijat kehuvat Holmaa vaalisivuilla herkkyydestä ja läsnäolosta, kuuntelemisesta ja kirkon tuntemuksesta.

Holmaa tukevat muun muassa kirkkoherra Vesa Koivisto, professori Jyrki Knuutila, tuomiorovasti emeritus Matti Pikkarainen, diakoniajohtaja Pekka Asikainen, kirkolliskokousedustaja, muusikko Pekka Simojoki, toimittaja Risto Nordell.

Juhani Holman kannattajalista on kokonaisuudessaan täällä.

Leena Huovinen: Urheilijoita ja psykoterapeutteja

Leena Huovinen, 55, on rovasti, joka työskentelee johtavana oppilaitospappina ja Suomen olympiajoukkueen kisapappina. Huovinen on teologian maisteri. Hänen kirkkososiologian alaan kuuluva pro gradunsa vuodelta 1992 käsitteli 1900-luvun alkupuolen toimihenkilönaisten kirjoittamien omaelämäkertojen uskonnollisia ulottuvuuksia.

Huovisen kannattajalistalla on 297 tukijaa. Listan ylläpitäjät eivät ole eritelleen joukosta äänioikeutettujen määrää. Se on Huovisen joukkojen mukaan osa kampanjan filosofiaa, jossa kirkko ei ole itseään vaan kaikkia jäseniään varten. Tukiryhmästä kuitenkin kerrotaan, että nimensä Huovisen listalle antaneita äänioikeutettuja on nelisenkymmentä. Kaikista Huovisen tukijoista vajaat 70 prosenttia on naisia.

Kannattajissa on pappeja, huippu-urheilijoita sekä muuta olympiajoukkueen väkeä. Mukana on myös yliopistohallinnon työntekijöitä sekä kulttuuri- ja media-alan ihmisiä. Huovisen toiminnan sielunhoidollinen painotus ja vähemmistöjen puolesta puhuminen lienevät vaikuttaneet siihen, että häntä tukee huomattavan monta psykoterapeuttia ja perheneuvojaa.

Tukijat kehuvat Huovista vaalisivuilla rohkeudesta ja empatiakyvystä. Huovisen katsotaan antavan kirkolle uudenlaiset, modernit kasvot. Häntä pidetään kohtaajana, jolla on jalat maassa.

Huovista tukevat muun muassa professori Heikki Hiilamo, ex-huippu-urheilija Sami Jauhojärvi, kirkkoherra Kari Kanala, Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja, Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja Reetta Meriläinen, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen, olympiamitalisti Aino-Kaisa Saarinen, liikemies Jari Sarasvuo, yrittäjä, maailmanmestari Virpi Sarasvuo, artisti Antti Tuisku.

Leena Huovisen kannattajalista on kokonaisuudessaan täällä.

Sammeli Juntunen: Konservatiivien kärkinimiä

Sammeli Juntunen, 54, on teologian tohtori ja Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 1996 ekumeniikasta. Aiheena oli käsite ei-mitään Martti Lutherin ajattelussa.

Juntusen tukilistalla on 45 äänioikeutettua ja 48 muuta kannattajaa. Tukijoista lähes 80 prosenttia on miehiä.

Juntusta tukee julkisesti neljä teologian alan professoria. Listalla on myös muuta yliopistoväkeä sekä Suomen Raamattuopiston vaikuttajia ja konservatiivisten herätysliikkeiden kärkihahmoja. Juntusen nykyinen asuinpaikka Savonlinna mainitaan kotipaikkana vain yhdellä kannattajalla. Hän on Juntusen läheinen työtoveri, johtava kappalainen Leena Paintola Savonlinnasta.

Tukijat kehuvat vaalisivuilla Juntusta akateemisesta osaamisesta, selkeydestä ja uskollisuudesta Raamatulle. Juntusta pidetään älykkönä, joka pystyy sanoittamaan perinteistä kristinuskoa yleistajuisesti.

Juntusta tukevat muun muassa Suomen Raamattuopiston entinen toiminnanjohtaja, Perusta-lehden päätoimittaja Timo Junkkaala, Suomen Raamattuopiston entinen toiminnanjohtaja Raimo Mäkelä, professori Miikka Ruokanen, toiminnanjohtaja Teuvo V. Riikonen, evankelista Ilkka Puhakka, rehtori Niilo Räsänen, lähetysjohtaja Pekka Mäkipää, raamattuopettaja Eero Junkkaala.

Sammeli Juntusen kannattajalista on kokonaisuudessaan täällä.

***

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Yllätys tai ei – kysymys sateenkaariparien vihkimisestä sähköisti Espoon ensimmäisen piispapaneelin

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliNobelin rauhanpalkinto kahdelle seksuaalisen väkivallan uhrien auttajalle
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Ketkä tapaavat, missä ja miksi?

Ei näytettäviä viestejä