Analyysi: Nämä nimet pyörivät Turun piispapelissä – Kotimaa24 kysyi, ketkä ovat valmiita vaaliin

Tilanne on odottava ja asetelmat ovat aidosti auki.

Tämä on monen äänioikeutetun kokemus Turun arkkihiippakunnan tulevasta piispanvaalista. Piispa Kaarlo Kallialan pitää lain mukaan jättää tehtävänsä ensi syksynä, jolloin hän täyttää 68 vuotta. Määräajan lähestyminen on ollut tiedossa, mutta koska Kalliala on viivästyttänyt eläkeilmoitustaan viimeiseen saakka, vaaliasetelmat ovat jääneet lähtökuoppiinsa.

Muutama päivä sitten sekä piispa että tuomiokapituli vihdoin ilmoittivat, että piispanvaali järjestetään syksyllä. Tukijoukot pohtivat nyt, millaista piispaa hiippakunta tarvitsee ja kuka voisi pärjätä vaalissa ketäkin vastaan. Mahdolliset ehdokkaat odottavat, löytyykö heille pyytäjiä. Piispaehdokkuutta varten tarvitaan valitsijayhdistys, johon kuuluu vähintään 30 vaalissa äänioikeutettua pappia tai maallikkoa.

Kaiken yllä leijuu pandemian aiheuttama epätietoisuus siitä, millaisissa oloissa vaali käydään. Osa hiippakunnan väestä uskookin, että Kaarlo Kallialalle saatetaan järjestää maailmantilanteen takia vielä pieni jatkoaika. Se olisi mahdollista poikkeusjärjestelyillä.

Soittokierros hiippakuntaan osoittaa, että vaikka kuvio on vielä avoin, keskusteluissa pyörii paljon nimiä. Kotimaa24 kysyi joukolta mahdollisia ehdokkaita, olisivatko he valmiita lähtemään mukaan vaaliin.

***

Yksi piispaehdokas on ollut tiedossa jo vuoden ajan. Porin Teljän seurakunnan kirkkoherra, hiippakunnan pappisasessori Kaisa Huhtala, 56, ilmoittautui mukaan maaliskuussa 2019, kun Kotimaa24 kysyi häneltä asiasta. Näin varhainen ilmoittautuminen piispanvaaliin ei ole tapana, mutta Huhtala ei ole laskelmoija.

Huhtala tunnetaan muun muassa siitä, että hän antaa Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) järjestää naispapittomia messuja seurakunnassaan. Niiden takia osa ihmisistä pitää Huhtalaa sillanrakentajana. Toisaalta samat messut ovat monelle naispuoliselle papille syy olla asettumatta Huhtalan taakse.

Hiippakunnassa pidetään selvänä, että ehdolle on lähdössä myös Helsingin Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka, 48. Hän on tehnyt ison osan työurastaan Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä.

Kotimaa24:n tietojen mukaan Arikka on pohjustanut kampanjaansa hiippakunnassa jo pitkään. Äskettäin Arikka avasi kotisivut, joilla hän ei viittaa piispanvaaliin, mutta korostaa juuriaan Turussa ja Varsinais-Suomessa.

Arikka ei vahvista ehdokkuuttaan Kotimaa24:lle. Hän sanoo, että häntä on kysytty tehtävään ja hän on miettinyt ehdokkuutta paljon. Arikka lupaa kertoa asiasta lisää muutaman viikon päästä.

***

Konservatiivisella puolella puuhattiin ehdokkaaksi Uudenkaupungin seurakunnan kirkkoherraa Juhana Markkulaa, 52. Markkula oli aktiivisesti mukana Tapio Luoman arkkipiispakampanjassa ja hänen sovinnollisella linjallaan uskottiin olevan mahdollisuuksia piispakisassa.

Äskettäin Markkula kuitenkin vastasi kyselijöille, ettei ole käytettävissä. Markkula toteaa Kotimaa24:lle, että ajankohta on huono, sillä hän aloitti virassaan Uudessakaupungissa vasta vuoden alussa. Lisäksi seurakunta käy parhaillaan raskaita yt-neuvotteluja. Markkula kertoo, ettei koe tehtävään tällä hetkellä myöskään voimakasta sisäistä kutsua.

Spekulaatioissa on mainittu myös Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen, 58. Hän oli ehdolla jo kymmenen vuoden takaisessa arkkipiispanvaalissa, jossa Kari Mäkinen tuli valituksi. Maltillisen konservatiivin maineessa oleva Lehikoinen sanoo, että häntä ei ole pyydetty ehdokkaaksi mutta hän on asialle avoin.

Pohdinnoissa esiin on nostettu myös Sleyn lähetysjohtaja Ville Auvinen, 54. Auvinen oli mukana arkkipiispanvaalissa 2018 ja sai ensimmäisellä kierroksella 13 prosentin äänisaaliin. Kannatusta pidettiin huomattavana siihen nähden, että Auvinen ei tee alttariyhteistyötä naispuolisten pappien kanssa.

Nyt Auvinen sanoo, että hänestä oli tärkeää olla mukana arkkipiispanvaalin keskusteluissa. Tähän vaaliin konservatiivien pitäisi kuitenkin Auvisen mukaan löytää laajemman joukon ehdokas, jolla on mahdollisuudet tulla valituksi. Siksi hän ei lähtökohtaisesti aio itse ehdolle.

***

Liberaalipuolella mahdollisena ehdokkaana on pidetty Turun kristillisen opiston rehtoria, Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtajaa Tapani Rantalaa, 59. Viime viikolla Rantala kuitenkin valittiin seurakuntayhtymän johtajaksi Tampereelle, missä hänen työnsä alkaa 1.8. Moni piti tätä merkkinä siitä, ettei Rantala harkitse lähtemistä piispanvaaliin.

Rantala itse suhtautuu asiaan avoimesti. Hän sanoo, että lähtee Tampereelle innostuneesti ja vakain mielin. Jos arkkihiippakunnasta kuitenkin kutsutaan piispaehdokkaaksi, hän pitää mahdollisena, että harkitsee asiaa. Rantalan mukaan tehtävät ovat luonteeltaan erilaisia: Seurakuntayhtymän johtajaksi hän haki ja tuli valituksi. Piispan virkaan kutsutaan.

Moni haluaisi nähdä piispanvaalissa arkkihiippakunnan hiippakuntadekaanin Mari Leppäsen, 41, tai hänen puolisonsa, Liedon kirkkoherran Risto Leppäsen, 43.

Mari Leppänen sanoo, että nyt on tärkeää keskustella siitä, millaisen piispan arkkihiippakunta tarvitsee. Hän sanoo seuraavansa keskustelua ja harkitsevansa sen jälkeen ehdokkuutta, jos sille on tarvetta.

Risto Leppänen kertoo, että hän ei harkitse ehdokkuutta.

***

Turun arkkihiippakuntaa pidetään sisäänpäin lämpiävänä seutuna. Suurin osa soittokierroksella mainituista kandidaateista tuleekin hiippakunnan alueelta Varsinais-Suomesta tai Satakunnasta.

Hiippakunnan ulkopuolisista nimistä puheissa ovat olleet ainakin Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen, 46, ja Kuopion Männistön seurakunnan kirkkoherra Aulikki Mäkinen, 52, joka tosin on lähtöisin Varsinais-Suomesta.

Saarinen tietää, että hiippakunnassa pohditaan nyt, keitä halutaan pyytää ehdolle. Jos häntä päädytään kysymään, hän on luvannut harkita asiaa vakavasti.

Mäkinen puolestaan on vastannut selvästi, ettei ole käytettävissä vaalissa.

Ulkopuolelta tulevista nimistä esillä oli aiemmin myös kenttäpiispa Pekka Särkiö, 57. Särkiö kertoo vastanneensa kysyjille tuolloin, että on tyytyväinen kenttäpiispan tehtävään ja haluaa sitoutua siihen niiksi neljäksi vuodeksi, jotka hänellä jäljellä on ennen 61,5 vuoden eroikäänsä.

Hiippakunnan omista papeista keskusteluissa pyörivät aiemmin mainittujen lisäksi ainakin tuomiokapitulin hiippakuntapastori Pauliina Järvinen, 48, Raision kirkkoherra, pappisasessori Sari Lehti, 53, ja Piikkiön kirkkoherra Merja Hermonen, 57.

Sari Lehti kertoo, että hänen kiinnostustaan ehdokkuuteen on kysytty eikä hän ole kysymyksiä tyrmännyt. Merja Hermonen toteaa, että jos hänelle löytyisi kannatuspohjaa, hän ei kieltäytyisi ehdokkuudesta. Hän ei kuitenkaan aio olla itse aktiivinen asiassa. Pauliina Järvinen on vastannut, että ei ole käytettävissä vaaliin.

Valitsijayhdistykset saanevat vauhtia toimiinsa viimeistään toukokuun puolivälissä. Arkkihiippakunnan tuomiokapituli vahvistaa piispanvaalin aikataulun 13.5. Sen jälkeen pelikenttä on vapaa.

Kuva: Olli Seppälä. Turun tuomiokirkko.

Lue myös:

Turun piispanvaali järjestetään syksyllä – Kaarlo Kalliala venyttänyt eroilmoitustaan viime hetkeen

Kirkkoherra Kaisa Huhtala aikoo ehdolle Turun piispanvaaliin

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Epätietoisuus toimeentulosta koskee yhä useampaa
Seuraava artikkeliKauhavan herättäjäjuhlat siirtyvät vuodella, Herättäjä-Yhdistys aloittaa toiset yt-neuvottelut

Ei näytettäviä viestejä