Ristiriitojen kanssa kamppaileva anglikaaninen kirkkoyhteisö on yrittänyt yhdistää kirkkojaan liittosopimuksella. Viimeksi valtaosa Englannin kirkon hiippakunnista äänesti sopimuksen nurin.
Viime viikonlopun äänestyksissä 23 hiippakunta oli sopimusta (Anglican Covenant) vastaan ja 15 puolesta. Hiippakuntia on 44.
Liittosopimusta käsitellään kaikkialla maailman 38 anglikaanisessa kirkkoprovinssissa. Tällä hetkellä sen on allekirjoittanut seitsemän provinssia.
Sopimuksen tekemistä ehdotettiin jo vuonna 2004 niin kutsutussa Windsorin raportissa. Ajatuksena oli, että anglikaanisen kommuunion autonomiset kirkot voisivat säilyttää ykseytensä eroista huolimatta. Eroja on muun muassa Raamatun tulkinnassa liittyen kysymykseen homoseksuaalisuudesta. Yksi iso käytännössä yhteisöä riitauttanut asia oli suhtautuminen Gene Robinsonin valintaan Yhdysvaltain episkopaalisen (anglikaanisen) kirkon piispaksi vuonna 2003.
– Anglican Covenantissa koetetaan määritellä yhteistä elämää ja yhteistä anglikaanista näkemystä, sitä mitä anglikaanisuus on. Kysymys on identiteetistä ja muun muassa lähetysnäystä, apulaiskirkkoherra (oto.) anlikaanisesta kirkosta Suomessa Mika Pajunen tiivistää.
Pajunen pitää ongelmallisena sitä, että sopimuksella pyritään suitsimaan kirkkoja yhdenmukaisuuden nimissä samaan linjaan seksuaalikysymyksissä.
Pajusen mukaan monissa anglikaanisissa kirkoissa pelkona on, että liittosopimus voisi rikkoa kirkkojen autonomisuutta ja lisätä keskusvaltaa. Sopimuksessa kaavaillaan tiettyjä sanktioita niille kirkoille, jotka eivät pysyisi sopimuksen muotoilemalla yhteisellä tiellä. Tälle linjalle monissa kirkoissa ei haluta lähteä.
– Ilmassa on pelkoa, että syntyisi tunnustuksellisesti ahdas perhe, joka tekisi byrokraattisen ja legalistisen rakenteen, joka voisi valvoa kirkkojen elämää, Pajunen sanoo.
Pajunen itse ei pistäisi pahaksi, vaikka liittosopimus lopulta kaatuisi kokonaan. Hänen mielestään se merkitsisi anglikaanisen sydänäänen, eli kirkkojen autonomisuuden voittoa.
– On väärin pyrkiä täyteen yhdenmukaisuuteen anglikaanisuudessa.
Pajusen mukaan on vaikea arvioida, mitä tapahtuu, jos sopimus kaatuu. Hänen mielestään on vaikea nähdä, että sopimus jakaisi kirkot niin, että lopulta osa lähtisi siihen mukaan ja osa ei.
Pajusen mielestä käsillä olevaa tilannetta ei kannata ylidramatisoida. Hänen mukaansa sopimuksen tärkein asia voi olla siitä syntyvä keskustelu.
Piakkoin virkansa jättävä Canterburyn arkkipiispa Rowan Wiliams on kannattanut liittosopimusta.
Ilmoita asiavirheestä