Ankkuri-tiimit puuttuvat ajoissa nuorten ongelmiin – seurakunnat mukana yhteistyössä

Ankkuri-tiimi ehkäisee lasten ja nuorten syrjäytymistä puuttumalla varhaisessa vaiheessa alaikäisten rikolliseen käyttäytymiseen sekä heidän kohtaamaansa lähisuhde- ja perheväkivaltaan.

– Selvitämme nuoren asiakkaan kokonaisvaltaisen elämäntilanteen sekä järjestämme nuorelle ja hänen perheelleen tarvittavan avun ja tuen. Lisäksi jalkaudumme nuorten pariin ja autamme tarvittaessa, Hämeen poliisin vanhempi konstaapeli Juha Kuningas määrittelee Ankkuri-tiimin toimintaa.

Hämeen poliisilaitoksen Ankkuri-tiimi työskentelee Hämeenlinnan poliisiasemalla. Tiimiin kuuluu Juha Kuninkaan lisäksi kaksi sosiaalityöntekijää, sosiaaliohjaaja, psykiatrinen sairaanhoitaja ja nuorisotyöntekijä. Lisäksi tiimi tekee yhteistyötä lukuisten lähialueen toimijoiden kanssa. Niihin lukeutuvat myös Hämeenlinna-Vanajan, Hattulan ja Janakkalan seurakunnat.

Ankkuri-tiimillä on aktiivista yhteistyötä Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan nuorisotyön, erityisnuorisotyön ja perheasiain neuvottelukeskuksen, Hämeenlinnan seurakuntien diakoniatyön sekä Hattulan seurakunnan erityisnuorisotyön kanssa.

Seurakunta auttaa pitkäjänteisesti

Juha Kuninkaan mukaan seurakunnan tarjoamat palvelut täydentävät tärkeällä tavalla Ankkuri-tiimin toimintaa.

– Emme voi auttaa kaikkia asiakkaitamme niin sanotusti maaliin asti, vaan he saattavat tarvita jatkotyöskentelyä pitkään. Tämä jatkotyöskentely voi tapahtua esimerkiksi seurakunnan nuorisotyön pienryhmissä tai perheasiain neuvottelukeskuksessa.

– Diakoniatyö ottaa puolestaan tarvittaessa tiimiimme yhteyttä perheiden kriisitilanteissa. Erityisnuorisotyöllä on oma tärkeä roolinsa, kun varsinainen Ankkuri-tiimi ja eri yhteistyötahot liikkuvat nuorten parissa, Kuningas kertoo.

Ankkuri-malli alkoi vuonna 2004 Hämeenlinnan kihlakunnan poliisilaitoksella kolmivuotisena hankkeena. Paikallisen poliisin ohella hanketta olivat käynnistämässä Hämeenlinnan kaupunki ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunta. Hämeenlinnasta toiminta on levinnyt eri puolille Suomea.

On tärkeää tarttua ongelmiin riittävän ajoissa

Hattulan seurakunnan nuorisotyönohjaajan Tapu Sirkan vastuualueisiin kuuluvat lähinnä erityisnuorisotyö ja Saapas-toiminta. Sirkka kehuu osaltaan Ankkurin kanssa tehtävää yhteistyötä.

– Merkittävintä tässä toiminnassa on se, että nuorten ongelmat eivät pääse kasvamaan isoiksi, kun niihin tartutaan riittävän aikaisin. Koska mukana on monien eri sektoreiden toimijoita, voimme tehdä tehokkaasti yhteistyötä nuorten hyväksi omia vahvuuksiamme hyödyntäen, Sirkka kiteyttää.

Vireimmillään Hattulan seurakunnan ja varsinaisen Ankkuri-tiimin välinen yhteistyö on katupartioinnissa. Hattulan Saapas-ryhmä toimii pääasiassa oman kunnan alueella. Erityisinä nuorten suosimina juhlapäivinä – kuten vappuna, Uutena vuotena sekä koulujen päättymis- ja alkamisviikonloppuina – se jalkautuu myös Hämeenlinnan puolelle, jossa on useiden eri toimijoiden omia partiointiryhmiä.

– Koordinoimme keskinäistä työnjakoa jo ennakkoon ja yhteisessä WhatsApp -ryhmässä on kätevää jakaa tuoretta infoa. Me saapaslaiset juttelemme nuorten kanssa ja autamme heitä tarvittaessa. Erityisempää apua tarvitsevat ohjaamme Ankkuri-tiimin luo, Sirkka kuvailee.

Ajatuksia vaihdetaan Ankkurikahveilla ja Hattula-verkostossa

Kerran kuussa Hämeenlinnan seurakunnan tiloissa järjestetään Ankkurikahvit, joka kokoaa yhteen Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hattulan toimijoita. Ohjelmassa on yleistä tiedotusta sekä ajankohtaisten asioiden ja ilmiöiden kartoitusta.

– Näiden kokoontumisten tärkein merkitys on mielestäni siinä, että ihmiset tutustuvat toisiinsa ja hahmottavat tarkemmin toistensa vastuualueet. Näin eri tahoihin on kätevämpi ottaa yhteyttä, jos vastaan tulee akuutteja asioita, Sirkka pohtii.

Yhteistyötä tehdään myös Hattula-verkon puitteissa. Se on nuorisolain mukainen, 7–29-vuotiaiden parissa toimivien viranomaisten ja yhteistyötahojen verkosto, joka kokoontuu noin kuusi kertaa vuodessa. Ankkuri-tiimistä mukana on Juha Kuningas ja Hattulan seurakunnan puolelta nuorisotyönohjaaja Salla Yrjälä.

Rakkautta, tekoja ja armoa

Kirkkohallituksen asiantuntija Mikko Mäkelä pitää Ankkuri-tiimejä erinomaisena esimerkkinä toimivasta laaja-alaisesta yhteistyöstä.

– Upeaa, että Ankkuri-työssä on mukana kirkon puolelta niin nuorisotyöntekijöitä, erityisnuorisotyöntekijöitä, diakoniatyöntekijöitä kuin perheneuvojia. Ulkopuolisuuden ja syrjäytymisen ehkäisy on kirkon erityisnuorisotyön viime vuonna tehdyn linjauksen mukaisesti seurakunnan jokaisen työntekijän tehtävä. Kysymys on ennen kaikkea asenteesta.

Mäkelän mukaan Ankkuri-tiimillä ja seurakunnalla on Hämeenlinnan lisäksi aktiivista yhteistyötä esimerkiksi Seinäjoella ja Joensuussa. Lisäksi Päijät-Hämeessä Ankkuri-tiimiin kuuluu seurakunnan erityisnuorisotyönohjaaja.

Mäkelä toteaa, että kirkon tehtävä on huolehtia osaltaan siitä, että jokainen nuori tulee nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi.

– Kirkon näkövinkkelistä on tärkeää, että esillä pidetään armoa, oikeellisuutta ja reilun pelin ajatusta. Kun ihminen on mokannut, hänellä on aina uusi mahdollisuus.

Mäkelä muistuttaa, että niin ammattityöntekijät kuin aikuiset ylipäätään voivat tehdä paljon nimenomaan arjessa.

– Rakkaus on ennen kaikkea tekoja. Eikä asiassa tarvitse kantaa isoa tuskaa, vaan saa nähdä yhden ihmisen kerrallaan. Tukea ja auttaa häntä.

Etsivä työ on tärkeää – nuorta ei saa jättää yksin

Saapas-toiminnan eräänä perinteisenä kohderyhmänä ovat alkoholia käyttäneet nuoret. Tilastojen mukaan suomalaisnuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt. Tapu Sirkankin havaintojen mukaan nuoret juovat alkoholia vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

– Osa juo kuitenkin alkoholia runsaasti, monesti nimenomaan väkeviä.

Tilastojen mukaan suomalaisnuorten huumeidenkäyttö on ollut lisääntymään päin. Sirkan mukaan Hattulan alueella huumeet eivät ole erityinen ongelma.

– Toki huumeidenkäyttäjiä on myös täällä. Usein nämä nuoret tapaavat toisiaan sisätiloissa ja ovat muutenkin omissa porukoissaan, joten heidän tavoittamisensa on haasteellista.

Sirkka toteaa erityisnuorisotyön olevan ennen kaikkea etsivää työtä. Hän muistuttaa, että kaiken kaikkiaan suurella osalla nuorista menee hyvin.

– Tarvittaessa autan ja tuen parhaalla mahdollisella tavalla. Jos totean, että jossakin tilanteessa joku muu on parempi auttamaan nuorta, ohjaan hänet eteenpäin oikean henkilön pakeille. Tärkeintä on, ettei nuori jää asiansa kanssa yksin.

Kuva: Tapu Sirkan kotialbumi

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkkohallitus myönsi seurakunnille avustuksia yli 900 000 euroa – katso lista tuetuista
Seuraava artikkeliEuroopan kirkkojen konferenssi aloittaa yleiskokouksen Serbiassa – tulossa ennätysmäärä nuoria

Ei näytettäviä viestejä