Pariisin terrori-iskut ovat osa sitä kehityskulkua, jonka edessä Eurooppa on, sanoo uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanverkoston johtaja Antti Pentikäinen.
– Valitettavasti en usko että tämä on viimeinen tai pahin isku, jonka kohteeksi Eurooppa joutuu.
Pentikäinen toivoo, että Pariisin isku ei lisää eri uskontoryhmien välistä kyräilyä, vihaa tai koston kierrettä, sillä se juuri on terroristien tavoitteena. Heidän etujaan palvelee jos uskonnot ja ihmisryhmä nousevat toisiaan vastaan.
– Maahanmuuttajia vastaan suuntautuvat iskut ja vihan lietsonta on osa tätä väkivallan kierrettä. Esimerkiksi Saksassa on ollut tänä vuonna yli 300 uusnatsien iskua. Terrorismia ei ole vain yhden uskontokunnan piirissä vaan sitä on kaikki viattomien summittainen tappaminen tai pelottelu.
Pentikäinen sanoo pitävänsä esimerkiksi Ylivieskan polttopulloiskun yritystä terroriteon yrityksenä.
Pentikäisen mukaan terrorismin estämisessä avainasemassa ovat ne uskonnolliset yhteisöt, joiden parista tehdään terroristirekrytointeja.
– Muiden uskontojen on tuettava näitä islamilaisia yhteisöjä kun ne tekevät yhteistyötä viranomaisten kanssa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vinkit al quaidan iskujen estämiseksi ovat tulleet islamilaisten yhteisöjen sisältä, sillä yhteistyö viranomaisten kanssa toimii, Pentikäinen sanoo.
Pentikäinen puhuu Yhdysvalloissa kehitetyn Shoulder to Shoulder -toimintamallin puolesta. Siinä uskonnolliset yhteisöt ryhmittyvät muslimiyhteisöjen tueksi.
– Suomen luterilaisen kirkon pitäisi pikimmiten tarttua toimintamalliin ja alkaa rahoittaa sitä.
Antti Pentikäinen on mukana maanantaina alkavassa Ulkoasiainministeriön järjestämässä konferenssissa, jossa käsitellään neuvotteluprosesseja ja kansallisia dialogeja. Konferenssiin kokoontuu maailman johtavia rauhan- ja sovinnontyön asiantuntijoita.
– Keskustelemme myös uskonnollisten yhteisöjen ja uskontojen johtajien roolista konfliktialueilla. Erityisesti tarkastelun kohteena on Tunisia.
Ulkoasiainministeriö järjestää tapahtuman yhdessä Suomen Lähetysseuran, Kirkon Ulkomaanavun, Crisis Management Initiativen ja Common Space Initiativen kanssa.
Antti Pentikäinen on virkavapaalla Kirkon Ulkomaanavun johtajan tehtävästä.
Kuva: Matti Karppinen
Lue myös:
Antti Pentikäinen: ”Elämme vaarallisia aikoja”
Antti Pentikäisestä Sipilän neuvonantaja pakolaiskriisissä
Antti Pentikäinen rauhanvälitysverkoston johtoon
Ilmoita asiavirheestä