Alankomaissa on 11, Suomessa 13 ja Japanissa 15 pyhä- tai vapaapäivää. Parhaillaan käynnissä oleva kirkkohallituksen ja työmarkkinajärjestöjen selvitys tarkastelee ja vertailee arkipyhien määrää eri maissa.
Vapaa- ja pyhäpäivien määrät ja laskusäännöt vaihtelevat maasta riippuen paljonkin.
– Listaa pyhäpäivien määrästä voi myös lukea hyvin monella tavalla. Jos laskee pelkkiä lukumääriä, löytyy maita, joissa arkipyhiä on vähemmän kuin Suomessa. Toisaalta, jos lasketaan aatot, Suomessa vapaapäivien määrä lisääntyy, kertoo yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen.
Palviainen kokoaa kalentereissa käytettävää eri maiden juhla- ja pyhäpäiväluetteloa.
– Joissakin maissa on erikoisia pyhäpäiväsääntöjä ja käytännöt ovat kirjavia. Esimerkiksi kahden pyhäpäivän väliin jäävä työpäivä muuttuu vapaaksi joissakin maissa. Toisaalla sunnuntaille, jossakin maassa jopa lauantaille sattuva pyhäpäivä siirretään seuraavalle arkipäivälle.
Mikä tahansa tämänkertaisen arkipyhäselvityksen lopputulos onkin, Palviainen toivoo, että sen toteutukseen varattaisiin aikaa. Nyt tehtävät päätökset saadaan vietyä aikaisintaan 2016-2017 kalentereihin.
– Edellisen kerran pyhäpäiviä palautettiin paikalleen presidentti Mauno Koiviston aikaan. Hän siirsi päätöksen täytäntöönpanoa monella vuodella eteenpäin, joten muutokset ehdittiin tehdä kalentereihin hyvissä ajoin, Palviainen muistelee.
Lue lisää kirkkohallituksen ja työmarkkinajärjestöjen arkipyhien siirtoa koskevasta selvityksestä
Ilmoita asiavirheestä