Arkkipiispa ja kansalaisoikeustaistelija Desmond Tutu menehtyi tapanina – Maailma on erilainen hänen ansiostaan

Desmond Mpilo Tutu menehtyi varhain tapaninpäivänä 90-vuotiaana. Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1984 saanut Tutu oli yksi merkittävimmistä Etelä-Afrikan rotuerottelupolitiikkaa vastaan taistelleista ihmisistä.

Omaelämäkerrassaan Pitkä tie vapauteen Nelson Mandela kuvaa arkkipiispa Tutua näin: ”Siinä on mies, joka on sanoillaan ja rohkeudellaan innostanut koko kansakuntaa, joka on pitänyt kansan toiveet elossa synkimpinäkin aikoina.”

Desmond Tutu työskenteli muun muassa Etelä-Afrikan kirkkojen neuvoston pääsihteerinä sekä oli Etelä-Afrikan anglikaanisen kirkon Kapkaupungin ensimmäinen musta arkkipiispa. Vuonna 1994 järjestettyjen demokraattisten vaalien jälkeen hän toimi totuus- ja sovintokomission puheenjohtajana.

Desmond Tutu otti kantaa maailmanpoliittisiin kysymyksiin, muun muassa Irakin sotaan, Palestiinan tilanteeseen Zimbabwen ihmisoikeusrikkomuksiin ja viime vuosina Myanmarin tilanteeseen. Hän edisti maassaan seksuaalivähemmistöjen asemaa. Desmond Tutu arvosteli myös Etelä-Afrikan valtapuoluetta ANC:tä ja sen korruptoitunutta johtajaa ja maan silloista presidenttiä Jacob Zumaa.

Tapaninpäivänä monet suomalaiset muistelevat sosiaalisessa mediassa tapaamisiaan Tutun kanssa esimerkiksi Namibiassa, silloisessa Lounais-Afrikassa sekä Helsingin kirkkopäivien päävieraana vuonna 1987. Kirkkopäivillä hän muun muassa piti puheen Helsingin täpötäydessä tuomiokirkossa.

Yksi omista muistoistani liittyy Kapkaupunkiin vuoteen 1994 ja Etelä-Afrikan ensimmäisten demokraattisten ja vapaiden vaalien jälkeiseen tunnelmaan. Kapkaupungin kaupungintalon parvekkeella juuri presidentiksi nimitetty Nelson Mandela ja Desmond Tutu pitivät torille kokoontuneelle väkijoukolle lyhyet puheet ja laskivat valkoisen kyyhkysen ilmaan. Jouduin tyttäreni kanssa keskelle väkijoukkoa, joka tungeksi kohti parveketta ja kahta kansansa vapauttajaa.

Canterburyn arkkipiispa Justin Welby muisteli Tutua Facebook-sivuillaan näin: ”Desmond Tutun rakkaus muutti poliitikkojen, pappien ja maailman johtajien elämän. Maailma on erilainen hänen ansiostaan. Hän oli profeetta ja pappi, sanojen ja tekojen mies. Toivo ja ilo ruumiillistuivat hänessä, hän oli uskomattoman rohkeuden mies.”

Arkkipiispa Justin Welby nosti esiin myös Desmond Tutun toiminnan ”oikeudenmukaisuuden soturina” monissa eri maailmanpoliittisissa kysymyksissä. ”Ennen kaikkea hän oli kristitty opetuslapsi – se oli kaiken muun alku.”

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHyvää, rauhallista ja siunattua joulua!
Seuraava artikkeliVuoden uskontouutinen on kansanedustaja Päivi Räsäsen saamat syytteet

Ei näytettäviä viestejä