Arkkipiispa Tapio Luoma ottaa kantaa ajankohtaiseen keskusteluun naispappeuden vastustajien elintilasta kirkossa. Kotimaa24 kertoi viime viikolla kirjeestä, jonka 28 kirkolliskokousedustajaa ja kuusi pappia osoitti piispoille. Allekirjoittajat kiinnittävät huomiota siihen, että vanhalla virkakannalla olevat jumalanpalvelusyhteisöt saavat käyttöönsä yhä vähemmän seurakuntien tiloja ja siihen, että naisten pappeutta vastustavia miehiä ei vihitä papeiksi. Kirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.
Arkkipiispa toteaa Kirkon viestinnän keskiviikkona julkaisemassa kannanotossa, että kirkolle ovat mahdollisia vain käytännöt, jotka ovat sen virkateologian ja lainsäädännön mukaisia. Niiden mukaan pappina voi toimia yhtäläisesti sekä nainen että mies.
– Jokaisen papin tulee voida työskennellä Jumalalta saamansa kutsun mukaisesti ilman, että hänen pappeutensa asetetaan kyseenalaiseksi, arkkipiispa sanoo.
***
Arkkipiispan puheenvuoro kokonaisuudessaan:
”Viime viikolla tuli julkisuuteen piispoille osoitettu vetoomus toimia määrätietoisemmin kirkon ykseyden puolesta erityisesti ns. vanhan virkakäsityksen edustajat huomioon ottaen. Ykseyden puolesta toiminen kuuluu keskeisesti piispojen tehtäviin. Vetoomuksesta syntyneen keskustelun valossa on syytä korostaa kahta seikkaa.
Ensinnäkin kirkollamme on pappeudesta yksiselitteinen kanta, jonka mukaan pappina voi toimia yhtäläisesti sekä nainen että mies. Kirkko voi olla sitoutunut vain sellaisiin ratkaisuihin, jotka ovat sen virkateologian sekä lainsäädännön mukaisia. Jokaisen papin tulee voida työskennellä Jumalalta saamansa kutsun mukaisesti ilman, että hänen pappeutensa asetetaan kyseenalaiseksi.
Toinen olennainen lähtökohta on, että tätä kirkon näkemystä pappeudesta ei ole tarkoitettu ketään vastaan eikä sen pyrkimyksenä ole kenenkään ajaminen pois kirkon yhteydestä. Ketään ei estetä saapumasta seurakunnan yhteiseen messuun, vaan sinne on jokainen tervetullut.
On tärkeää, että jokainen kirkon jäsen ja työntekijä voi kokea kirkkomme omakseen ilman kokemusta vähättelystä tai ohitetuksi tulemisesta. Toivon, että keskustelua kirkossamme voidaan käydä toinen toistamme kunnioittaen ja arvostaen. Kirkon ykseyden rakentaminen ei ole vain piispojen vaan kaikkien kirkon jäsenten tehtävä.”
Kuva: Jukka Granström
Lue myös:
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.