Arkkipiispa Kari Mäkinen perää kirkkoon uusia toimintamalleja seksuaalisten häirintätapausten käsittelyyn. Asiasta kertoo Kirkon viestintä tiedotteessaan.
Viime aikoina käyty keskustelu seksuaalisesta häirinnästä ja siihen puuttumisesta on herättänyt huomiota myös kirkon sisällä.
– Kirkossa on kaikkialla oltava sellaiset toimintamallit, että häirintätapaukset tulevat esiin ja niihin pystytään puuttumaan. Toimintamallien tulee olla riittävän yhtenäiset ja kaikkien kirkon piirissä toimivien tiedossa, arkkipiispa Mäkinen sanoo tiedotteessa.
Mäkisen mukaan on valitettavasti selvää, ettei kirkkokaan ole häirinnästä vapaata aluetta.
– Häirinnän suhteen pitää kuitenkin olla nollatoleranssi: yksikin tapaus on liikaa. Häirinnänvastaiset kampanjat ovat tärkeä heräte kirkolle ja kirkossa, Mäkinen sanoo.
Osana maailmanlaajuista häirinnänvastaista #metoo-kampanjaa lukuisa joukko kirkon toimijoita on käynnistänyt #totuusvapauttaa-kampanjan. Siinä vedotaan, että kaikkiin hiippakuntiin luotaisiin toimintamalli, jonka avulla seksuaalista häirintää kokenut voi hakea apua. Ehdotetussa toimintamallissa häirintää kokenut voisi ottaa yhteyttä kirkon nimeämiin ja kouluttamiin luottohenkilöihin.
Vastaava malli on ollut käytössä Porvoon hiippakunnassa jo vuodesta 2014. Tampereen hiippakunnassa häirintään puuttumisen ohjeistusta tarkennettiin vuonna 2015. #metoo-kampanjan myötä ohjeistusten uudistaminen on käynnistetty tänä syksynä myös Turun arkkihiippakunnassa ja Helsingin hiippakunnassa.
Seurakuntia työnantajina ohjaa asiassa nykyisellään sopimus epäasiallisen kohtelun ehkäisemisestä. Osa seurakunnista on tehnyt myös omia ohjeitaan, joiden avulla häirintään voi puuttua. Hiippakunnat tukevat tarvittaessa seurakuntia ja pitävät asiaa esillä esimerkiksi piispantarkastuksissa.
Kuva: Jukka Granström
Lue myös:
Kirkkoherra kyseli seksiasennoista – verkkosivusto kerää kertomuksia häirinnästä kirkossa
Rivouksia, seksiehdotuksia, käsiksi käymistä – tätä on seksuaalinen ahdistelu kirkossa
Hiippakunnassa syytös hyväksikäytöstä – Luoma: ”Oli sana sanaa vastaan – mitä voin piispana tehdä?”
Ilmoita asiavirheestä