Arkkipiispa Mäkinen kirkolliskokouksessa: Elämän suurimpia kysymyksiä ei ratkaista äänestämällä

Viimeisen kerran kirkolliskokouksen puheenjohtajana toimiva arkkipiispa Kari Mäkinen pohti tänään Turussa kirkkoa henkilökohtaisesta näkökulmasta. Kesäkuun alussa eläkkeelle jäävä arkkipiispa peilasi kirkolliskokouksen avajaispuheessaan ajatuksiaan ensi syksyn seurakuntavaalien Minun kirkkoni -sloganiin.

Mäkinen kuvasi viime vuosisadan jättäneen perinnöksi sekä aktiivisen kirkon että hiljaisen kirkon, jotka molemmat hän tunnistaa omakseen. Toisaalla on aktiivinen, ulospäin suuntautuva monipuolisen toiminnan kirkko, ja toisaalla hiljainen kirkko, jossa ihmisillä on kokemuksia ohi katsomisesta, mitätöinnistä ja väheksymisestä.

”Hiljaisessa kirkossa on myös paljon rauhallista, hätäilemätöntä tajua siitä, että syvimmältään kirkko on jotain muuta kuin yksi modernin kansalaisyhteiskunnan demokraattisista ja aktiivisista toimijoista, johon vaikutetaan äänestämällä ja merkityksiä mitataan osallistujaluvuilla”, Mäkinen sanoi.

Mäkinen myös arveli, että hiljaisessa kirkossa asuu luontainen taju siitä, että elämän suurimpia kysymyksiä ei ratkaista äänestämällä.

”Ei sitä, mihin nojaavat usko ja toivo, ihmisen arvo ja arvokkuus, ei sitä, miten toista ihmistä kohdellaan, ei sitä, millaisia ovat elämän perustavat kertomukset pyhästä, armosta ja ihmisen osasta, ne joista tärkeimmät kuullaan jouluna ja pääsiäisenä. Sellaisista asioista ei päätetä demokraattisesti, ei yksinkertaisella eikä määräenemmistöllä.”

Mäkinen sanoi tunnistavansa vielä kolmannen kirkon kasvun kerrostuman. Se on mielikuvien varaan rakentuva läpimarkkinoistunut kulttuuri, jonka ulkopuolella kirkkokaan ei ole. Tämän kulttuurin keskellä Mäkinen toteaa tuntevansa vierautta ja alakuloa.

”Mitä tarkemmin katson kirkkoni menneisyyteen ja nykyhetkeen, sitä enemmän alkaa erottua vain ihmisiä, Kristukseen kastettuja kirkon jäseniä, Kristukseen eri tavoin kiinnitettyjä. Vain ihmisiä, jotka kaikki pyytävät tulla nähdyksi, tunnustetuiksi ja tunnistetuiksi ihmisinä omana aikanaan ja omalla paikallaan osana tätä kirkkoa. Vain ihmisinä. Ihmisinä Jumalan edessä niin kuin me”, Mäkinen sanoi.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous on koolla Turun kristillisellä opistolla maanantaista perjantaihin 14.–18.5.

Lue Mäkisen puhe kokonaisuudessaan täältä.

Kuva: Jukka Granström. Arkkipiispa Kari Mäkinen kuvattuna marraskuussa 2017.

Lue myös:

Piispa Laajasalo kirkolliskokouksen avajaismessussa: ”Jos emme ole yhtä, silloin maailma ei usko”

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispa Laajasalo kirkolliskokouksen avajaismessussa: ”Jos emme ole yhtä, silloin maailma ei usko”
Seuraava artikkeliEläkkeellä oleva pankinjohtaja Ahti Hirvonen pöllyttää pamfletissaan kirkon taloudenpitoa

Ei näytettäviä viestejä