Kiril I:lleneljän kirkkojohtajan virallisessa tapaamisessa tällä viikolla Moskovassa.
– Tällainen kirkkojen välinen yhteistyöverkosto, Theobalt, on jo olemassa, mutta sen toiminta on hiipunut ja se kaipaisi elvyttämistä. Itämerta ympäröivien maiden luterilaiset, ortodoksiset ja katoliset kirkot kohtaavat teologisten kysymysten ohella monia ajankohtaisia sosiaalisia ja myös ekologisia haasteita, sanoo arkkipiispa Kari Mäkinen.
Mäkisen mukaan maita yhdistää myös eri kirkkokuntien erilainen asema enemmistö- tai vähemmistökirkkoina eri maissa Itämeren altaan ympärillä.
– Tällä alueella on olemassa perinteitä näiden kolmen tradition kohtaamisesta. Tämä yhteinen Moskovan tapaaminen on vain yksi rohkaiseva esimerkki siitä, kuinka käytännössä ekumeenista yhteistyötä voi toteuttaa.
Tapaamisessa uusittiin patriarkka Kirillille osoitettu arkkipiispa Kari Mäkisen, Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon ja Helsingin katolisen piispa Teemu Sipon allekirjoittama kutsu saapua vierailulle Suomeen sopivaksi katsomanaan ajankohtana. Patriarkan mahdollisen Suomen vierailun ajankohdasta ei vielä tämän vierailun yhteydessä saatu tarkempaa tietoa.
Arkkipiispa Leo puolestaan toivoi Suomen ja Venäjän ortodoksisten kirkkojen tehostavan yhteistyötään avustustoiminnassa muun muassa Venäjän Karjalassa.
Piispa Teemu Sippo korosti tapaamisessa tämänkaltaisen vuoropuhelun ekumeenista merkitystä.
Kirkkojohtajien tapaamiseen osallistui myös Suomen Moskovan suurlähettiläs.
Patriarkka Kirill pyysi suurlähettilästä välittämään Suomen hallitukselle terveisensä:
”Arvostan Suomen hallituksen rakentavaa asennetta, kansan nöyrää ja työteliästä asennetta sekä kykyä ratkaista ongelmia, mihin monessa muussa maassa ei ole kyetty.”
Ilmoita asiavirheestä