Arkkipiispa Kari Mäkisen mielestä kirkon pitäisi vihkiä samaa sukupuolta olevat parit Ruotsin ja Norjan mallin mukaan. Mäkinen kertoi kannastaan Voima-lehden haastattelussa.
Arkkipiispa toteaa, että kirkko edustaa elämänmuodon ja kulttuurin syvempiä kerroksia, minkä vuoksi se muuttuu hitaasti, mutta muuttuu kuitenkin. Esimerkkinä Mäkinen käyttää suhtautumista seksuaalivähemmistöihin.
– Olennaista on se, että kun eduskunnan hyväksymä avioliittolaki astuu voimaan, kirkossa pitäisi olla rauhallista tilaa peilata kirkon omaa traditiota vasten eri mahdollisuuksia tukea kaikkia avioliiton solmivia.
– Omasta mielestäni selkein tapa ilmaista, että samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat yhtä merkityksellisiä kuin muiden, olisi seurata sitä mallia, mikä on käytäntönä Ruotsissa ja Norjassa, missä vihitään myös samaa sukupuolta olevia pareja, Kari Mäkinen sanoo Voiman haastattelussa
Hän muistuttaa kuitenkin, että kirkon pitäisi ensin yhteisesti päättää asiasta.
”Maailma ei ole suljettu järjestelmä”
Voiman haastattelun pääpaino on muualla kuin avioliittolaissa. Arkkipiispa muun muassa listaa kolme yhteiskunnan suurinta haastetta. Ne ovat hänen mielestään sosiaalinen eriarvoistuminen ja ihmisryhmien maailmojen eriytyminen, globaalin kehityksen myötä syntynyt kansallinen itsekkyys ja vastuunkannon heikentyminen sekä planeettamme tulevaisuutta uhkaavat ympäristökriisit.
Kari Mäkinen puhuu haastattelussa myös taiteesta ja rinnastaa sen uskoon.
– Kristillinen ajattelu lähtee siitä, että maailma ei ole suljettu järjestelmä, joka menee deterministisesti suuntaansa, vaan juuri usko puhkoo tähän järjestelmään aukkoja.
Mäkisen mukaan kyse on ylösnousemuksen toivosta: vaikka pitkäperjantaina kaikki näyttää siltä, että tässä tämä nyt sitten oli, ylösnousemus puhkaise tämän epätoivon.
– Hiukan samalla tavalla kuin esimerkiksi mielikuvitus ja taide voi osoittaa, että kaikki ei sittenkään ole vielä tässä, Mäkinen sanoo.
Kuva: Voima-lehden 6/2016 kansi
Ilmoita asiavirheestä