Luterilaisen maailmanliiton (LML) Windhoekin-yleiskokouksen avajaisissa järjestön väistyvä puheenjohtaja Munib Younan puhui avajaispuheessaan muun muassa ekumeniasta ja Namibiassa tapahtuneesta kansanmurhasta. Arkkipiispa Kari Mäkinen luonnehti Younanin puhetta voimakkaaksi.
– Luterilaisen maailmanliiton tämän hetken tilannetta kuvattiin siinä aika vahvasti. Kommuunion muuttuminen ja historiallinen tausta tulivat esille. Hän otti hienolla tavalla esille sen, miten historian tunnistaminen ja tunnustaminen ovat välttämättömiä, jotta päästään eteenpäin.
Mäkinen arvosti myös sitä, että Younan nosti puheessaan esille Lundin historiallisen luterilais-katolisen tapaamisen viime lokakuussa. On hyvä pohtia sitä, mitä luterilaisesta identiteetistä kertoo suhtautuminen toiseen.
– Tällaisia ovat esimerkiksi suhteet katoliseen kirkkoon tai suhteet juutalaisiin ja muslimeihin. Tärkeää on myös identiteetissä oleva keskinäisen riippuvuuden ymmärtäminen. Myös kehotus kirkoille olla profeetallisena äänenä tilanteessa, jossa uskontoja käytetään hyväksi. Kaikkien uskontojen piirissä, myös kristittyjen keskuudessa on sisäänpäin kääntyvän ekstremismin vaara.
Younanin puheen viittaus saksalaisten Namibiassa yli sata vuotta sitten tekemiin kansanmurhiin ja niiden muiston käsittelemiseen on Mäkisen mielestä kaksipiippuinen juttu.
– On olemassa vaara, että kun käsitellään yhtä kysymystä, sillä saataisiin kaikki problematiikka kuitattua. Mutta sillä perusteella ei ole myöskään mahdollista vaieta jostakin. Täkäläisessä kontekstissa hereroitten kansanmurha on kuitenkin täysin relevantti. Se ei merkitse sitä, että nyt menneisyyden syntejä pyyhitään pois laajalla pensselillä tämän yhden asian kautta.
Matti Repo: Luterilaisten pitäisi pystyä puhumaan enemmän myös hengellisistä kysymyksistä
Windhoekin-kokouksessa on paikalla myös LML:n luottamushenkilönä toimiva Tampereen piispa Matti Repo. Hänkin piti Munib Younanin puhetta hyvänä.
– Puhe oli voimakas yhteiskunnallinen viesti. Lundiin viitaten hän korosti keskinäistä sovintoa ja oikeutta.
Yhteiskunnallinen vapauden sanoma on Revon mukaan kuitenkin vain yksi osa siitä, mikä luterilaisuuden koko viesti on. Reformaation peruskäsitteet olisivat LML:n puheenjohtajan esityksessä voineet tulla vahvemmin esille.
– Minusta meidän luterilaisten pitäisi kyetä myös puhumaan nykyistä enemmän luterilaisuuden varsinaiseen olemukseen kuuluvista hengellisistä kysymyksistä.
Monia nykyisiä luterilaisuuden piirissä kuultavia korostuksia ajatellen Repo viittaa reformaation vanhojen iskulauseiden muotoilemaan Kristus-keskeisyyteen.
– Kristus vapauttaa synnin, kuoleman ja perkeleen vallasta. Jos emme puhu siitä vapaudesta, meille käy niin, että vapaus muuttuu abstraktiksi periaatteeksi, jota me rupeamme alleviivaamaan. Olemme vapaita kaikkeen, ja meidän vapautemme noudattaminen siirtyy uudeksi laiksi, ilman että se juurtuu kunnolla Kristukseen.
Revon mukaan reformaatiosta annetaan yksinkertaistettu kuva, jos sen todetaan olevan vapautuksen sanomaa, jossa reformaation olemus olisi Younaninkin puheessaan mainitsema itsekriittisyys.
– Younan kehotti kuitenkin kristittyjä johtajia olemaan myös moraalisia johtajia. Mutta itsekriittisyys voi olla joskus tarpeen siinäkin, että jos me uskomme olevamme maailman moraalisia johtajia ja emme sitten näekään sitä, että meidänkin vapautemme perustuu siihen, että Kristus vapauttaa meidät turmiovaltojen vallasta.
Jos vapauden käsite irrotetaan juuristaan, meistä tulee Revon mukaan moraalisen ylemmyydentunteen vallassa olevia vapauden julistajia.
– Tällöin voi jäädä kaiken sen kritisointi, mitä meillä vapauden nimissä tehdään. Ajattelen tässä vaikkapa taloudellista liberalismia. Taloudellinen globalisaatiokin on jollakin tavalla vapausajattelun tuote.
Kotimaan artikkelitoimittaja Jussi Rytkönen raportoi Luterilaisen maailmanliiton yleiskokouksesta Namibian Windhoekista.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Munib Younan Windhoekissa: Brexit on viesti itsekeskeisyyden kierteen vahvistumisesta maailmassa
Arkkipiispa Mäkinen luterilaisten Windhoekin-kokouksesta: ”Meillä on sieltä paljon opittavaa”
Ilmoita asiavirheestä