Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi kirkolliskokouksen avauspuheessaan kirkollisen keskustelun moniäänisyyden edellyttävän aikuisuutta, nöyryyttä ja rohkeutta. Aikuiseen keskusteluun osatekijöitä ovat hänestä luottamus Pyhän Hengen työhön kirkossa, suhteellisuudentaju ja jopa kykyä nauraa itselleen.
Arkkipiispa arvioi kirkon läsnäololle julkisessa keskustelussa olevan nyt sekä tilaa että odotusta. Kirkon odotetaan Mäkisen mielestä tuovan yhteisen keskustelun kentälle armon, oikeudenmukaisuuden ja pyhyyden sanomansa.
”Samalla kun julkisuus antaa tilaa moniääniselle keskustelulle, se on myös vallankäytön kenttä. Kuva kirkosta syntyy samoilla ehdoilla kuin kuva muusta maailmasta eli yksinkertaistaen, dramatisoiden ja henkilöiden.”
”Julkisuudesta muodostuu helposti kenttä, jolla kilpaillaan kuvan hallinnasta. Se on retorista kilpailua, jossa tahtovat menestyä ne ryhmät, jotka tiivistävät viestinsä jyrkäksi ja helposti erottuvaksi, toistavat sitä ja pyrkivät ottamaan omikseen niitä elementtejä, jotka ovat yhteisiä, kuten Raamattu ja tunnustus. Jos se tapahtuu tavalla, jossa syntyy mielikuva, että ne jotka liittyvät kirkon yhteiseen uskoon toisin, eivät nojaudu Raamattuun ja tunnustukseen, se hajottaa kirkon sisäistä yhteyttä ja aitoa moniäänisyyttä.”
”Kirkon tehtävä on antaa – myös julkisuudessa – ääni niille, jotka ovat äänettömiä, sille hiljaiselle todellisuudelle, joka ei ylitä uutiskynnystä”, sanoi Kari Mäkinen.
Lue koko puhe.
Ilmoita asiavirheestä