Arkkipiispa Tapio Luoma Isis-äitien lapsista: Suomen kansalaiset pitäisi saada Suomeen

Arkkipiispa Tapio Luoma kommentoi Kotimaa24:lle al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa olevien suomalaisten Isis-äitien ja heidän lastensa tilannetta. Pakolaisleirillä on 11 suomalaista naista ja 33 lasta, joiden kohtalosta parhaillaan keskustellaan.

– Minusta al-Holin pakolaisleirillä olevat Suomen kansalaiset pitäisi saada Suomeen. Sitä puoltavat oikeudelliset velvoitteet ja lapsen etu, Luoma toteaa.

Nämä naiset ovat lähteneet kalifaattiin vapaaehtoisesti ja mahdollisesti myös osallistuneet siellä sotatoimiin ja raakuuksiin. Epäselvää on, katuvatko he lähtöään, ovatko he muuttuneet ajatuksiltaan tai saattavatko he Suomeen palattuaan jatkaa radikaalin ideologian levittämistä. Tämä herättää suomalaisissa myös pelkoa.

Luoma näkee, että naisten tilanne on arvioitava kotimaassa.

– Ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet tulee saattaa täällä oikeuden eteen. Turvallisuusriskit on syytä arvioida ja varautua niihin. Se on viranomaisten työtä. On myös toimittava sen ehkäisemiseksi, ettei radikalisoituminen jatku sukupolvesta toiseen, Luoma sanoo.

Naisten mukanaan kalifaattiin viemät ja heille siellä syntyneet lapset ovat mahdollisesti nähneet väkivaltaa, altistuneet ideologialle tai ehkä jopa itsekin joutuneet osallistumaan väkivallantekoihin. Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo muistutti kuitenkin lauantaina kolumnissaan Karjalaisessa, että lapsille on annettava mahdollisuus hyvään ja että kirkon näkökulmasta lapsi itsessään ei ole vain arvokas vaan myös pyhä.

Arkkipiispa Tapio Luoma muistuttaa, että pakolaisleirillä olevien suomalaislasten kohdalla on ajateltava lasten etua.

– Lapset eivät ole voineet vaikuttaa vanhempiensa valintoihin. He tarvitsevat tukea selviytyäkseen vaikeista kokemuksista ja sopeutuakseen rauhallisiin oloihin. Lapsen etu on ensisijainen.

Arkkipiispa ei kannata lasten huostaanottamista äideiltään.

– Lapsen edun edellyttämät toimenpiteet on syytä arvioida tapauskohtaisesti. Lähtökohtaisesti lapsia ei tulisi erottaa vanhemmistaan.

Kirkolla ei arkkipiispan mukaan ole juurikaan käytännön mahdollisuuksia olla auttamassa suomalaisten palauttamisessa Syyriasta.

– Sen sijaan palaajien ja heidän omaistensa psyykkisessä ja sosiaalisessa tukemisessa kirkolla voi olla rooli, hän toteaa.

Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarre Ormio

Lue myös:

Ortodoksinen arkkipiispa Leo Isis-äitien lapsista: Onko puhe heidän oikeuksistaan peliä, vai ovatko ne luovuttamattomia?

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRuotsalainen kardinaali Anders Arborelius Vatikaanin Papiston kongregaation jäseneksi
Seuraava artikkeliKirkko ja kaupunki: Neljä vantaalaisvaltuutettua valittanut kokouksesta, jossa Kirkko ja kaupunki -yhteistyö irtisanottiin

Ei näytettäviä viestejä