Arkkipiispa Kari Mäkinen matkustaa torstaina Kiinaan. Runsaan viikon kestävän matkan vierailukohteet ovat Beijing, Shanghai ja Nanjing. Mäkinen tutustuu matkallaan Kiinan uskontotilanteeseen ja erityisesti kristinuskon asemaan maassa. Kiinassa kristinuskon leviäminen on nopeaa.
– Kiinan kirkko on kiinnostava erityisesti kristinuskon globaalin kehityksen kannalta. Se elää nopeasti muuttuvassa ympäristössä ja kasvaa nopeasti. Kiinan painoarvo kasvaa ja siksi on tärkeää nähdä uskontojen ja kristinuskon asema siellä. Kiinassa protestantit eivät ole jakaantuneet kirkkokuntiin kuten meillä on totuttu vaan Kiinassa on vain yksi kirkko kaikkia protestanttisia kristittyjä varten, arkkipiispa Mäkinen kertoo.
Mäkinen sanoo odottavansa mielenkiinnolla tutustumista Kiinan kirkon todellisuuteen sekä keskusteluja kirkon ihmisten ja valtion uskontoviranomaisten kanssa.
– Meillä on yhteistyön perinne. Kirkoillamme on vuonna 2000 solmittu yhteistyösopimus, ja Suomen Lähetysseuran ja Pipliaseuran kautta tuemme muun muassa teologikoulutusta ja raamattutyötä. Nyt on mahdollisuus myös tutustua tähän käytännössä ja jatkaa aiemmin alkanutta yhteydenpitoa Kiinan kristillisen neuvoston kanssa, arkkipiispa summaa.
Ohjelmaan kuuluu tapaamisia muun muassa Kiinan kristillisen neuvoston, Kiinan virallisen protestanttisen kirkon sekä Kiinan uskontoviranomaisten kanssa. Arkkipiispa tutustuu myös kiinalaiseen yliopistoteologiaan ja kristilliseen kirjapainotoimintaan.
Arkkipiispa Kari Mäkisen delegaatiossa mukana matkustavat Kirkon ulkoasiainosaston johtaja, kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen, kirkon viestintäjohtaja Tuomo Pesonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Mika Pajunen, pääkaupunkiseudun kiinankielisen seurakuntatyön pastori, dosentti Paulos Huang sekä Suomen Pipliaseuran pääsihteeri Markku Kotila.
Ilmoita asiavirheestä