Joulukuun alkupuolelta Turun Sanomissa oli arkkipiispa Kari Mäkisen haastattelu. Siitä tehtyjä tiivistettyjä verkkouutisia lukiessaan moni kirkon työntekijä hieraisi silmiään: Onko Mäkinen tullut hulluksi, kun vaatii kirkkoja kylmiksi ja työntekijöitä vähennettäväksi!
Ei, siitä ei todellakaan ollut kysymys. Mäkinen puistelee päättään, sillä mitään tuollaista hän ei myöskään ole tarkoittanut.
Alkuperäisessä lehtihaastattelussa (8.12.) Mäkinen sanoo: ”Viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana meillä on muodostunut kirkkona olemisen tapa, joka perustuu suureen henkilöstöön. Se on kansainvälisesti poikkeuksellista.”
Lehtitekstissä referoidaan Mäkistä: ”Vaikka Mäkinen kiittelee kirkon työntekijöitä pitkälle koulutetuiksi ja taitaviksi, heitä on liikaa. Hän toivoo, että seurakunnissa mietittäisiin mikä on kirkon tehtävien kannalta tärkeää. Pelkkä tyhjien virkojen täyttämättä jättäminen ei ole oikea tapa.”
– En sanonut, että kirkossa on nyt henkilökuntaa liikaa tehtäviin nähden. Kaikella työllä kirkossa on merkitys ja kaikille työntekijöille on tarvetta. Monilla on myös kädet täynnä työtä enemmän kuin he ehtivät tehdä, Mäkinen kommentoi Kotimaa Prolle.
Mäkinen kokee, että hänen pohdintaansa on tulkittu ikään kuin se olisi joukko harkittuja toimenpide-ehdotuksia.
Mäkinen kuitenkin muistuttaa Kotimaa Prolle, että pitkällä tähtäimelle kirkossa on pakko tarkastella rakenteita uudelleen, myös työntekijärakenteita.
– Kirkossa on totuttu elämään vaurauden mallin mukaan. Henkilökuntaa lisääminen esimerkiksi tuskin on enää mahdollista. Suunta on väistämättä toinen. Mutta en nyt puhu nopeiden muutosten puolesta.
Mäkinen myös vakuuttaa, että kirkon ammatteihin kannattaa tulevaisuudessakin opiskella.
– Tarvetta eri alojen ammattiosaajille on kirkossa huomennakin. Mutta ei kannata ajatella, että tekee kirkossa vain yhtä asiaa, sillä tulevaisuudessa tarvitaan monialaosaajia, jotka pystyvät tukemaan seurakuntalaisia eri tavoin.
– Henkilöstö on edelleen kirkon voimavara, Mäkinen vakuuttaa.
Turun Sanomien haastattelussa Mäkinen sanoi myös, että kirkkorakennukset ovat viimeisiä, joista kannattaa luopua.
”Niillä on yhteisöille oma merkityksensä. Ne kertovat, että täällä on perimmäinen turva ja käydään vuoropuhelua Jumalan kanssa. On hyvä, että kirkkoja koskevat aika tiukat säädökset. Kirkkoa ei voi helposti muuttaa muuhun käyttöön. – Minun mielestäni vähennetään sitten vaikka lämmitystä ja pidetään kylmänä aikana jumalanpalvelukset jossain muualla.”
– Kun talous on tiukalla, on katsottava tulevaisuuteen, mutta vältettävä paniikkiratkaisuja, Mäkinen sanoo.
Ilmoita asiavirheestä