Arkkipiispa Kari Mäkinen arvostelee valtion kehitysyhteistyöbudjetin rajua, yli 300 miljoonan euron leikkausehdotusta. Erityisesti arkkipiispa on huolissaan siitä, mitä leikkaukset kertovat maamme arvomaailmasta.
– Suurin leikkaus kohdistuu kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin. Se ei ole oikeus eikä kohtuus, Mäkinen sanoo.
Arkkipiispa Mäkinen puhui Kirkon ulkoasian neuvoston seminaarissa torstaina 20.8.2015.
Arkkipiispa Mäkinen sanoi puheessaan, että Suomen talouden ongelmia ei pidä vähätellä, mutta ei ole uskottavaa, jos sanomme, ettei Suomella ole varaa kantaa globaalia vastuuta.
– Olemme kuitenkin edelleen erittäin rikas maa ja kirkko. Mikäli eduskunta päättää katkaista äkillisesti näin suuren osan kehitysyhteistyön toiminnoista, se merkitsee, että kovat arvot ovat niskan päällä. Vetoan poliittisiin päättäjiin, että näin ei tapahtuisi, Mäkinen sanoo.
Arkkipiispa muistuttaa, että suomalaista yhteiskuntaa on rakennettu eetoksella, joka on ohjannut kantamaan vastuuta erityisesti niistä, jotka ovat kaikkein heikoimmilla. Tämä on vastannut myös kirkon opetusta.
– Ymmärrän, että globaalitalouden kilpailupaineet vaikuttavat säälimättömiltä. Siitä huolimatta nyt annettu viesti on erittäin kova. Se murentaa sellaista sosiaalista vastuuta, jossa päätöksiä katsotaan heikoimmassa asemassa olevien näkökulmasta. Se ohjaa ihmisiä pitämään ensi sijassa huolta itsestään ja omasta pärjäämisestään. Se henkii suostumista sellaiseen yhteiskuntaan ja maailmaan, jossa vahvat pitävät omastaan kiinni ja ne, jotka eivät selviydy, jäävät oman onnensa nojaan. Tähän viestiin kirkko ei voi yhtyä, Mäkinen toteaa.
Arkkipiispa Mäkinen pitää kohtuuttomana myös toteutustapaa, jolla leikkaukset aiotaan tehdä.
– Leikkaukset tehdään saman tien ilman, että käynnissä olevia hankkeita voidaan ajaa alas hallitusti ja huolehtien siitä, että niihin tähän mennessä osoitettu panostus ei valu hiekkaan. Minusta tämä vaikuttaa piittaamattomalta, Mäkinen huomauttaa.
Puheenvuorossaan arkkipiispa kannustaa myös seurakuntia tukemaan vuonna 2016 lähetystä ja kansainvälistä diakoniaa vähintään 4 prosentin osuudella verotuloista. Piispainkokous on suosittanut, että seurakunnat osoittaisivat budjetissaan 3 prosenttia verotuloista lähetyksen ja kansainvälisen diakonian tukemiseen. Seurakunnat ovat vastanneet niin, että viime vuonna luku oli 2,5 prosenttia.
Suomen Lähetysseuran varatoiminnanjohtajan blogikirjoitus aiheesta
Elisabeth Rehn mukana mielenilmauksessa kehitysyhteistyön puolesta
Ilmoita asiavirheestä