Suomalaisessa etunimistössä esiintyy yllättäviä kirkollisia lainoja. Väestörekisterikeskuksen mukaan lapsia on vuosikymmenten varrella ristitty muun muassa Risteiksi ja Enkeleiksi.
Risti-nimeä on rekisterin mukaan annettu 1900-luvun ensimmäisillä vuosikymmenillä kaikkiaan alle kahdellekymmenelle henkilölle. Enkelit ovat suomalaisessa etunimistössä tuoreempia. Nimen on saanut viime vuosien aikana niin ikään alle kaksikymmentä lasta. Sekä Risteissä että Enkeleissä on edustettuna molemmat sukupuolet.
Kirkollisesta ja teologisesta sanastosta on löydetty etunimiksi myös Armo ja Taivas. Armon ovat saaneet osakseen 1920- ja -30 –luvuilla syntyneet henkilöt, joista pääosa, runsaat 300, on miehiä. Taivas on nimistössä Armoa uudempi harvinaisuus. Taivaita tunnetaan viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajalta vain alle kaksikymmentä.
Edellisiä löyhemmin kristilliseen sanastoon kytkeytyviä etunimiä ovat Väestörekisterikeskuksen mukaan muun muassa Veri, Sana ja Valo. Myös muun muassa Alba ja Lukkari ovat edustettuina kirkollisesta sanastosta.
Pääosa suomalaisista etunimistä on edelleen alkuperältään kristillisiä. Vuoden 2010 suosituimmat miehen nimet olivat Juhani ja Johannes. Vastaavasti naisten etunimistä suosituimpia olivat Maria ja Sofia. Edellä mainitut nimet ovat Sofiaa lukuun ottamatta myös kaikkien aikojen suosituimpia suomalaisia etunimiä.
Suomalaisia etunimiä voi etsiä Väestörekisterikeskuksen nimipalvelusta.
Ilmoita asiavirheestä