Konservatiivi tarkoittaa vanhoillista tai säilyttävää, muutoksia vastustavaa. Sanalla on poliittinen ja yleinen merkitys, mutta myös uskonnollinen ja kristillinen erityismerkitys. Miksi konservatiivisuus kannattaa?
1. Uskonnon olemus
Konservatiivisuus on monella tapaa uskonnon olemus. Uskovainen voi olla vain olemalla konservatiivi, ainakin jollain tavalla. Jo pelkästään usko Jumalaan edellyttää modernin maallistuvan yhteiskunnan arvojen vastaista ajattelua.
2. Opin olemus
Uskonnon perusta on kiteytetyissä oppilauselmissa. Niiden muuttaminen tai muuttuminen on yleensä perin hidas prosessi, joskus jopa mahdoton. Prosessissa mukana pysyminen edellyttää konservatiivisuutta. Konservatiivien tekemät uskonnolliset muutokset (liberaaliin suuntaan toki) ovat pysyvämpiä ja vähemmän ristiriitoja aiheuttavia kuin liberaalien nopeat tempaukset.
3 Oikeassa oleminen
Konservatiivisuus on vahvasti ideologista ja asenteellista. Se näyttäytyy usein oikeassa olemisena, koska perinteet ja kirjoitukset tukevat näkemyksiä. Syyt muuttumattomuuden ihannointiin ovat syvällä. Oikeassa oleminen voi olla myös identiteettikysymys.
4. Luonteenpiirre
Konservatiivisuus on myös luonteenpiirre. Ihminen voi olla syntymävarovainen ja -maltillinen, eikä häntä koskaan saa innostumaan viimeisimpien villitysten perään. Olemalla konservatiivi tällainen ihminen vain luontevasti toteuttaa itseään.
5. Dynamiikka
Konservatiivisuus on myös osa ihmisen kasvua. Winston Churchillin nimissä kulkeva viisaus tietää, että ellei ole nuorena radikaali, ei ole sydäntä, mutta jos ei ole vanha konservatiivi, ei ole järkeä.
6. Turvallisuushakuisuus
Konservatiivisuus liittyy turvallisuushakuisuuteen, muutosten eliminointiin ja vallitsevien olojen jatkuvuuden turvaamiseen. Syvästi uskonnolliset ihmiset – monessa mielessä juurikin konservatiivit – ovat onnellisempia kuin liberaalit tai välinpitämättömät.
8. Marttyyriutuminen
Varsinkin jyrkkämieliset konservatiivit jäävät usein yksin näkemystensä kanssa. Kun sen kytkee ajatukseen totuudesta ja oikeassa olemisesta, syntyy uhriutuminen eli marttyyyriutuminen. Se on autuas ja mielekäs tila, se antaa olemiselle tarkoituksen.
9. Radikaalisuus
Olemalla uskovainen, joka maailman silmissä on aina samaa kuin konservatiivisuus, voi samalla olla radikaali. Varsinkin vaatiessaan opillisin perusteella lakeja tai yleisiä käytäntöjä muutettavaksi, ei säilytettäväksi, on radikaali, ehdoton ja yltiökonservatiivi.
10. Pyhä sopeutumattomuus
Konservatiivisuus voi olla raikasta vastakulttuuria ja pyhää sopeutumattomuutta.
Kuva: Olli Seppälä
Lue 10 hyvää syytä olla uskonnollinen liberaali perjantaina 21. elokuuta Kotimaa24:stä
Lue
Viisi syytä olla luterilainen – vain yksi syy on hurskas
Ilmoita asiavirheestä