31 kirkolliskokouksen edustajaa luovutti arkkipiispalle sateenkaaripappien toimintaa vastustavan vetoomuksen

31 kirkolliskokousedustajaa vetoaa kirkkohallitukseen, että se ryhtyisi toimiin sateenkaaripappien yhteisön toimintaa vastaan. Vetoomuksessa vastustetaan toimintaa, jossa ”organisoidaan samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä” ja ”annetaan sitä koskevaa virheellistä viestintää”.

Vetoomus luovutettiin arkkipiispa Tapio Luomalle ja Kirkkohallituksen kansliapäällikölle Pekka Huokunalle kirkolliskokouksessa torstai-iltana. Vetoomuksen mukaan sateenkaaripappien yhteisö organisoi toimintaa, jossa rikotaan järjestelmällisesti kirkolliskokouksen päätöstä.

Sateenkaaripapit-sivusto kertoo seurakuntalaisille papeista, jotka vihkivät avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja ja kirkkotiloista, joissa vihkimisiä voi järjestää.

”Valitettavasti samaa sukupuolta olevien vihkiminen ei yksiselitteisesti onnistu missä tahansa kirkossa tai kaikkien pappien toimesta. Se on kuitenkin pyhien tekstien, kirkkojärjestyksen ja luterilaisen opin mukaisesti täysin mahdollista ja luvallista”, sivustolla kirjoitetaan.

Kirkolliskokousedustajien vetoomuksessa sanotaan, että kirkolliskokous on tehnyt päätöksen, jonka mukaan kirkollista avioliittoon vihkimistä ei laajenneta sukupuolineutraaliksi, ja kirkkohallituksen tehtävänä on huolehtia siitä, että päätöstä noudatetaan.

Päätöksellä viitataan vuoteen 2018, jolloin kirkolliskokous käsitteli edustaja-aloitetta kirkon avioliittokäsityksen laajentamisesta. Aloite jätettiin tuolloin raukeamaan ja asia siirrettiin piispainkokoukselle.

Asia esillä myös kyselytunnilla

Sama asia oli kirkolliskokouksessa esillä jo ennen vetoomuksen luovuttamista. Kirkkohallituksen kyselytunnilla keskiviikkona edustajat Sammeli Juntunen ja Pekka Niiranen kysyivät, miten kirkkohallitus ja Kirkon viestintä aikovat puuttua sateenkaaripappien toimintaan ja siitä viestimiseen.

Pekka Niiranen kysyi, miten kirkon viestintä aikoo korjata Sateenkaaripapit-sivustolla esitettyjä virheellisiä näkemyksiä ja ehkäistä ”tällaisen disinformaation leviämistä”.

Sammeli Juntunen viittasi sateenkaaripappien kirkkoherroille lähettämään sähköpostiin, jossa kysyttiin, ovatko seurakuntien tilat avoinna samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen ja saavatko parit varattua kotiseurakunnastaan vihkipapin. Kysymyksen allekirjoittajina olivat Juntusen lisäksi kirkolliskokousedustajat ja kirkkoherrat Jari Kemppainen, Sirkka Pylkkänen ja Matti Salomäki.

Arkkipiispa Tapio Luoma sanoi vastauksessaan, että pappien toiminta virassaan ja seurakuntien tilojen käyttö kuuluvat tuomiokapituleille ja seurakunnille. Piispat totesivat lokakuussa, että tuomiokapituli saa rangaista sateenkaaripareja vihkineitä pappeja, mutta kapituleja kehotettiin malttiin seuraamuksissa. Luoma sanoi, että avioliittokysymyksen ratkaisemiseen eivät riitä hallinnolliset, juridiset tai muut toimet, jotka tähtäävät pakottamiseen, vaan tarvitaan toimia, jotka luovat edellytyksiä elää erimielisinä yhteisessä kirkossa.

***

Vetoomus kokonaisuudessaan:

Me allekirjoittaneet kirkolliskokousedustajat vetoamme kirkkohallitukseen, että se ryhtyy toimiin Sateenkaaripappien yhteisön sellaista toimintaa vastaan, jossa organisoidaan samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä tai annetaan sitä koskevaa virheellistä viestintää.

Perustelemme vaatimustamme Kirkkolain 22, 2§:n kohdalla, jossa sanotaan kirkkohallituksen tehtävistä: ”valmistella asioita kirkolliskokoukselle sekä huolehtia sen päätösten täytäntöönpanosta”. Kirkolliskokous on tehnyt päätöksen, jonka mukaan kirkollista avioliittoon vihkimistä ei laajenneta sukupuolineutraaliksi. Kirkkohallituksen tehtävänä on huolehtia siitä, että tätä päätöstä noudatetaan.

Sateenkaaripappien yhteisö organisoi toimintaa, jossa kirkolliskokouksen päätöstä rikotaan järjestelmällisesti. Kyseisessä toiminnassa ei ole kyse pelkästään yksittäisten pappien tekemistä virkavirheistä, joita voisi pastoraalisen harkinnan nimissä katsoa läpi sormien. Siksi mielestämme tuon toiminnan kieltäminen kuuluu myös piispainkokoukselle. Kirjoittihan piispainkokous kirkolliskokoukselle elokuussa 2020 kirjeen, jossa sanotaan: ”Hiippakuntien eriytymistä vihkimisen käytännöissä ei voi pitää toivottavana kehityksenä. Kirkolliskokouksen tehtävänä on päättää kirkon opista, ja tuomiokapitulien ja piispojen vastuulla on ohjata ja valvoa pappeja ja seurakuntia näiden päätösten noudattamisessa” (s. 5).

Jos kirkkohallitus ja piispainkokous eivät tässä asiassa hoida tehtäviään, kirkolliskokous menettää uskottavuutensa ja sen päätökset merkityksensä.

Turussa 5.11.2020

kirkolliskokousedustajat:

Sammeli Juntunen

Soili Haverinen

Olli Loikkanen

Pekka Niiranen

Aimo Koskelo

Pekka Heikkilä

Matti Salomäki

Hannu Kippo

Jouko Ylinen

Janne Kaisanlahti

Jouko Jääskeläinen

Erkki Koskenniemi

Arto Antturi

Hannele Karppinen

Heikki Sorvari

Mikko Koskiniemi

Pasi Palmu

Jari Kemppainen

Tommy Björkskog

Vuokko Vänskä

Johanna Lumijärvi

Niilo Räsänen

Marianna Parpala

Eeva-Riitta Hahtola

Pekka Simojoki

Matti Ketonen

Pauli Niemelä

Ville Auvinen

Erkki Puhalainen

Ilkka Pöyhönen

Göran Stenlund

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMari Leppänen piispanvaalin toisesta kierroksesta: Toivon että keskiössä on ihminen, eivät rakenteet
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Mikä porukka juttelee? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Ei näytettäviä viestejä