Analyysi: Puolen Suomen hiippakunta valitsee piispansa – tällaisia ovat ehdokkaat ja heidän tukijansa

Oulun hiippakunnan piispanvaalin ensimmäinen kierros järjestetään keskiviikkona 15. elokuuta. Vaalissa on kolme ehdokasta: Raudaskylän kristillisen opiston rehtori Jukka Hautala, Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo ja Oulun Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen. Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta annetuista äänistä, toinen kierros toteutetaan 3. syyskuuta.

Veikkaus siitä, ratkeaako vaali jo ensi viikon keskiviikkona, riippuu siitä, keneltä asiaa kysyy.

Ehdokkaat ovat monin tavoin samanlaisia. He ovat kutakuinkin samanikäisiä miehiä: Jukka Keskitalo on 56-vuotias, Jukka Hautala ja Niilo Pesonen 50-vuotiaita. Kaikkien profiili on rauhallinen ja tasainen.

Naista ei tässä vaalissa ole ehdolla eikä liioin hiippakunnan näkyvimmän herätysliikkeen vanhoillislestadiolaisuuden edustajaa. Kummallakaan olisi tuskin ollut mahdollisuuksia tulla valituksi.

Yhtäläisyyksien ohella ehdokkaissa on eroja. Tätä kirjoitusta varten Kotimaa haastatteli kaikkien ehdokkaiden tukijoita sekä tutustui vaalimateriaaleihin, kannattajalistoihin ja ehdokkaiden puheenvuoroihin.

***

Jukka Hautala on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta. Oulun hiippakunnan alueella, Raudaskylän kristillisessä opistossa Ylivieskassa, hän on työskennellyt parikymmentä vuotta. Opiston rehtori Hautala on ollut vuodesta 2004.

Vuosituhannen alussa Hautala opetti Suomen Lähetysseuran työntekijänä teologisia aineita Botswanassa. Vuosina 2011–2017 hän oli körttien Herättäjä-Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja. Koulutukseltaan Hautala on teologian lisensiaatti.

Hautala tunnetaan syvällisenä keskustelijana ja kirjoittajana. Hän on piispaehdokkaista teologisesti liberaalein. Kampanjassaan hän on kotimaisten kirkollisten aiheiden ohella pitänyt esillä yhdenvertaisuutta ja kestävää kehitystä. Tukijat arvostavat sitä, että Hautala kurottaa eteenpäin ja esittää tuoreita ajatuksia kirkosta. Hautalaa pidetään yhteistyökykyisenä henkilönä, joka ei väistä ongelmia. Toisaalta ehdokas tiedetään ihmiseksi, joka ei tuo itseään kovin paljon esille.

Hautalan heikkoutena vaalissa pidetään seurakuntakokemuksen puutetta. Toiset taas arvostavat hänen yhteiskunnallista kokemustaan koulutuskentältä. Ennen piispanvaalia Hautala on ollut Oulun hiippakunnassa varsin tuntematon. Hänen tukijoissaan on körttejä ja muita uudistusmielisiä.

***

Jukka Keskitalo on syntynyt Karungissa, nykyisen Tornion alueella. Pääosan urastaan hän on toiminut seurakuntatyössä Jyväskylässä, kirkkoherrana vuosina 2000–2010. Kahdeksan viime vuotta Keskitalo on työskennellyt kirkon virkamieskoneiston huipulla Kirkkohallituksen kansliapäällikkönä. Koulutukseltaan hän on teologian tohtori.

Keskitalo on verkostoitunut vaikuttaja. Ehdokkaan tuntevat tietävät, että hän ei kaihda valtaa eikä tunne oloaan epämiellyttäväksi sitä käyttäessään. Keskitalo on kokenut johtaja, ja tätä hänen kampanjassaan on myös haluttu pitää esillä. Toisaalta tukijat tuntevat hänet maanläheisenä ihmisenä.

Keskitaloa pidetään teologisesti turvallisena säilyttäjänä. Vaalisivuillaan hän nostaa esiin diakoniaa, lähetystä ja kirkon roolia tässä ajassa. Osa vaalia seuraavista on jopa yllättynyt siitä, kuinka konservatiiviseksi Keskitalo on osoittautunut. Tukijoissa on paljon kirkkoherroja, muita johtavassa asemassa olevia ja eläkeläisiä.

Koska Keskitalo ei ole työskennellyt Oulun hiippakunnassa, hän on yrittänyt todistaa sitoutumistaan alueeseen. Osa ajattelee, että hiippakuntakuplan ulkopuolelta tuleminen kääntyy vaalissa Keskitalon eduksi.

***

Niilo Pesonen on syntyperäinen oululainen. Hänen työkokemuksensa on kertynyt lähes kokonaan Oulun hiippakunnasta. Seurakuntatyötä Pesonen on tehnyt Oulun Tuiran seurakunnassa, jonka kirkkoherrana hän on työskennellyt vuodesta 2014. Vuosina 2006–2013 Pesonen toimi hiippakuntadekaanina Oulun tuomiokapitulissa. Koulutukseltaan hän on teologian tohtori.

Pesonen on leimallisesti seurakuntaihminen. Hänen kannattajansa korostavat, kuinka hyvin Pesonen tuntee hiippakunnan ja todellisuuden, jossa sen pienet ja köyhät seurakunnat elävät. Pesosta pidetään vakaana kuuntelijana ja helposti lähestyttävänä ihmisenä, joka tulee kaikkien kanssa toimeen. Joidenkin mielestä Pesonen voisi olla piispana liiankin pehmeä ja varovainen, toiset tuntevat hänet tiukan paikan tullen jämäkkänä. Osa alueen väestä katsoo, että hän on hiippakunnan kuvioissa turhankin sisällä.

Pesosen taustalla on laajalti seurakuntaväkeä. Siinä missä Keskitalon kannattajissa on kirkkoherroja, Pesosen tukijoissa on heidän alaisiaan, peruspappeja. Se on luonteva seuraus siitä, että Oulun hiippakunnan papiksi vihittävät ovat vuosia tulleet tekemisiin kapitulissa työskennelleen Pesosen kanssa.

***

Yleisesti ottaen Pesosta ja Keskitaloa pidetään teologisesti melko samankaltaisina ehdokkaina. Lisäksi molemmilla on pitkä kokemus seurakunnasta. Hautala on selvimmin oman tiensä kulkija.

Avioliittokysymyksessä kaikkien ehdokkaiden kannat eroavat. Jukka Hautalan mielestä kirkon pitäisi vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja. Hautala kuului niihin kirkolliskokousedustajiin, jotka esittivät kirkon avioliittokäsityksen laajentamista. Aloitetta ei hyväksytty. Jukka Keskitalo pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä. Niilo Pesosen mielestä kirkon tulee pitää kiinni perinteisestä avioliittonäkemyksestään. Niiden pappien, jotka haluavat vihkiä samaa sukupuolta olevat pareja, pitäisi kuitenkin saada siihen omantunnonvapaus.

Vaaliin antaa oman sävynsä Oulun hiippakunnan merkittävin herätysliike vanhoillislestadiolaisuus. Liikkeen äänioikeutetut ovat asettuneet enimmäkseen Keskitalon taakse. Pienempi joukko herätysliikkeen jäsenistä tukee Pesosta. Kampanjan kuluessa ehdokkaat ovat kommentoineet kovin varovasti herätysliikettä ja hankauksia, joita se aiheuttaa hiippakunnassa. Tämä ärsyttää osaa äänestäjistä. Erityisesti Jukka Keskitalo on korostanut yhteyksiään liikkeeseen. Täältä voit lukea, miten ehdokkaat kommentoivat Kotimaa24:n pyynnöstä vanhoillislestadiolaisen liikkeen kipupisteitä.

Naisten osuus ehdokkaiden julkisilla kannattajalistoilla vaihtelee selvästi. Hautalan kannattajista naisia on kaksi kolmasosaa, Pesosen tukijoista runsaat 40 prosenttia ja Keskitalon kannattajista yli neljännes.

***

Oulun piispan valitseminen on päätepiste pitkään kestäneille spekulaatioille. Samuel Salmi on 67-vuotias, joten hänen eläkkeelle jäämiseensä on varauduttu pitkään. Keskitalon ja Pesosen ehdokkuutta on osattu ennakoida jo vuosia.

Jukka Hautalan kampanja on ollut älyllisesti haastavin – joidenkin äänestäjien makuun liiankin haastava. Keskitalon kampanja on toteutettu ammattimaisesti. Pesosen kampanjassa on kotikutoisuutta, joka viestii, että nyt valitaan jokamiestä ymmärtävää piispaa.

Piispanvaalissa on noin 1 130 äänioikeutettua. Suurin osa ei ole kertonut kantaansa. Jotain voimasuhteista voi kuitenkin ounastella julkisista kannattajalistoista. Niiden valossa vahvimmilla on tässä vaiheessa Jukka Keskitalo, jonka taakse on ilmoittautunut noin 220 äänioikeutettua ja noin 40 muuta tukijaa. Niilo Pesosen takana on noin 120 ihmistä ja Jukka Hautalan joukoissa runsaat 40 kannattajaa. Pesosen ja Hautalan listoilla äänioikeutettuja ei ole eritelty muista tukijoista.

Osa Keskitalon kannattajista uskoo ehdokkaansa mahdollisuuksiin voittaa vaali jo ensimmäisellä kierroksella. Yleisempi käsitys on, että vaali menee toiselle kierrokselle, ja vastakkain ovat Jukka Keskitalo ja Niilo Pesonen. Tällöin ratkaisusta ennakoidaan yllättävän täpärää.

Vaalin ensimmäinen kierros järjestetään 15.8. Kotimaa24 seuraa tuloksen kehittymistä ja haastattelee ehdokkaita.

Kuvat: Sanna Krook / Oulun seurakunnat. Kuvassa Jukka Hautala (vas.), Jukka Keskitalo ja Niilo Pesonen.

Lue myös:

Kotimaa24 kysyi Oulun piispaehdokkailta vanhoillislestadiolaisen liikkeen kipupisteistä – näin he vastasivat

Piispaehdokkaiden tentti Oulussa: Osallistuisitko Prideen? Missä asennossa rukoilit viimeksi?

Oulussa ensimmäinen piispapaneeli: Avioliittokanta erotti ehdokkaita – kertoivat heikkoutensa piispan työssä

Kotimaa24 kysyi Oulun piispaehdokkailta taloudellista sidonnaisuuksista – yksi mukana yritystoiminnassa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliIS: Kisapappi Leena Huovinen otti vastaan kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän itkutulvan EM-kisoissa
Seuraava artikkeliKommentti: Suomi romahti yleisurheilun EM-kisoissa, mutta toivoa on – mikä ei tapa, se vahvistaa

Ei näytettäviä viestejä