Arkkipiispa Mäkinen: ”Ajattelen rukoillen uhrien omaisia”

Ranskan kansallispäivän juhlinta sai Nizzassa karmaisevan käänteen myöhään torstai-iltana, kun aseilla lastattu rekka-auto ajoi ilotulitusta katsomaan kokoontuneen väkijoukon läpi ilmeisesti tahallaan. Tekoa epäillään terrori-iskuksi.

Iskussa on kuollut 84 ihmistä, ja 18 ihmistä on kriittisessä tilassa. Lisäksi mahdollisesti jopa satoja ihmisiä loukkaantui. Rekka ehti ajaa väkijoukon seassa noin kahden kilometrin matkan ennen kuin poliisi sai sen pysäytettyä.

Arkkipiispa Kari Mäkinen kommentoi tapahtunutta Facebook-tilillään tänä aamuna:

”Kirkkaan kesäaamun ylle laskeutuivat Nizzan uutisten raskaat varjot. Ajattelen rukoillen uhrien omaisia, loukkaantuneita ja kaikkia järkyttyneitä. Jumala, ole lähellä, lohduta, anna voimaa ja rohkeutta, ettei kukaan jäisi järkytyksensä keskellä yksin”, arkkipiispa kirjoitti.

Lyhyen tekstinsä päätteeksi hän siteerasi Jesajan kirjaa:

”Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun armoni ei sinusta väisty, eikä minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra. (Jes. 54:10)”

Toistaiseksi ei tietoa suomalaisuhreista

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) kertoi aamulla
Ylen
haastattelussa, että alueelle on tehty Suomesta 86 matkustusilmoitusta. Arviot alueella oleskelevien suomalaisten määrästä ovat kuitenkin paljon korkeampia, sillä Nizza on suosittu lomakohde. Ylen arvion mukaan Nizzassa olisi jopa satoja suomalaisia.

Ainakaan toistaiseksi tietoa suomalaisuhreista ei ole. Soini kehotti Ylen haastattelussa alueella oleskelevia suomalaisia ottamaan yhteyttä Suomessa oleviin läheisiin.

Kotimaa24 tavoitti Nizzassa lomamatkalla olevan Suomen Merimieskirkon pääsihteeri Hannu Suihkosen. Hän oli vaimonsa kanssa eilen illalla katsomassa kansallispäivän ilotulituksia.

– Päätimme kuitenkin kovan tuulen takia lähteä ilotulituksen jälkeen takaisin loma-asunnolle. Matkalla poikkesimme ravintolaan ja olimme tekemässä tilausta kun sisälle alkoi syöksyä paniikissa olevia ihmisiä ja ulkoa kuulua lasinsirpaleiden helinää, Suihkonen kertoo.

Henkilökunta ohjasi ihmiset ravintolan takaosaan ja lukitsi ovet.

– Olimme siellä noin puoli tuntia, emmekä oikein tienneet mitä oli tapahtunut. Vasta loma-asunnolle palattuamme aloimme saada varmaa tietoa.

Nizzan pormestari on kehottanut ihmisiä pysymään sisällä, mutta Suihkosen mukaan kadulla liikkuu joitakin ihmisiä ja elämä näyttää jatkuvan.

– Meillä loma jatkuu viranomaisten ohjeita kuunnellen ja noudattaen. Päällimmäisinä tunteina ovat helpotus ja syvä myötätunto uhreja ja heidän omaisiaan kohtaan.

Juttua täydennetty 15.7. kello 10.08.

Kuva: Eric Gaillard / Reuters / Lehtikuva. Ranskan poliisi tutkii väkijoukon sekaan ajettua ajoneuvoa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Perkeleeseen viittaavat nimet eivät ole kotimaisen nimikäytännön mukaisia”
Seuraava artikkeliRauhansanalaisten Suvijuhlat alkoivat Vantaalla

Ei näytettäviä viestejä