Venäjän tunkeutuminen Ukrainaan on herättänyt eri puolilla pelkoja sodan eskaloitumisesta. Suomessakin pelätään.
Arkkipiispa Tapio Luoma toteaa, että tilanne on huolestuttava.
– Ukrainan tilanteen eskaloituminen on tapahtunut nopeasti. Suvereenin itsenäisen valtion asema on asetettu näin voimakkaasti kyseenalaiseksi. On selvää, että Venäjän toimet herättävät huolestuneisuutta myös Suomessa.
Nyt on Luoman mielestä tärkeintä, että tilannetta seurataan mahdollisimman rauhassa ja annetaan kaikki tuki pyrkimyksille, joilla tilanteesta voidaan päästä rauhanomaisesti pois.
Samalla pitää muistaa, että Suomeen ei kohdistu välitöntä sodan uhkaa, kuten tasavallan presidentti on todennut.
Luoma muistuttaa myös rukouksen mahdollisuudesta.
– Kristitylle yksi luonteva tapa suhtautua tähän tilanteeseen on rukoilla niiden puolesta, joilla on valta ja mahdollisuus vaikuttaa asioiden kulkuun.
Jälleen kerran tulee Luoman mukaan myös esille se, kuinka tärkeää ihmisten turvallisuuden kokemuksen kannalta on, että sopimuksista pidetään kiinni, että tulevaisuus on jollakin tavalla ennustettava.
– Tämä ei liity pelkästään politiikkaan, vaan ihmisten kanssakäymiseen ylipäätään.
Ukrainan kriisissä tulee Luoman mukaan vastaan historian pitkä perspektiivi.
– Vaikka asiantuntijat ja ammattilaiset ovat tämän varmaan nähneetkin, niin se, että kaikki on nyt mennyt tällä tavalla ja vastoin kaikkea sitä, mitä Venäjä on itse rauhantahtoisuudestaan sanonut, osoittaa, että historian kulku on hyvin arvaamatonta.
”Ajatus historiassa vaikuttavasta Jumalasta alleviivaa toivon näkökulmaa”
Arkkipiispan mukaan vastaan tulee jännite suurten historiallisten mullistusten ja tapahtumien ja toisaalta pienen ihmisen elämänkokemuksen välillä. Pieni ihminen voi kokea olevansa vain nappula pelissä, jota ei voi itse määritellä.
– Silloin avautuu kristillisen uskon näkökulma. Jollakin tavalla historian kulut ovat aina viime kädessä Jumalan kädessä, vaikka Hänen kaitselmustaan on joskus kauhean vaikea ymmärtää. On vaikea ymmärtää, miksi Jumalan kaitselmus sallii jotakin pahaa.
Ajatus historiassa vaikuttavasta Jumalasta alleviivaa Luoman mukaan toivon näkökulmaa.
– On joku, joka on voimakkaampi kuin yksittäinen ihminen tai valtio, joka pyrkii esittelemään omaa voimaansa. Siinä mielessä toivon näkökulma kuuluu olennaisesti tähän tilanteeseen.
Luoma viittaa Jesajan kirjan kohtaan 32:17: ”Ja vanhurskauden hedelmä on oleva rauha. Siitä kasvaa levollinen luottamus, turvallisuus, joka kestää iäti.”
– Oikeudenmukaisuus on perusta, jonka varaan rauha rakentuu. Se on kasvualusta luottamukselle ja kestävälle tulevaisuudelle. Luottamusta nyt koetellaan, mutta meillä kristityillä on lupa luottaa siihen, että toivoa on. Ja sen toivon puolesta voimme myös itse sitoutuneesti työskennellä.
Tapio Luoma kommentoi kriisiä tänään myös Twitterissä ja Facebookissa: ”Pilvet Euroopan taivaalla synkistyvät, kun häikäilemätöntä väkivaltaa, pakkoa ja vääristelyä luullaan voimaksi. Rauha ei ole nappula, joka kyynisissä voimapeleissä voidaan uhrata, vaan olotila, jonka säilyttämiseen sitoutuminen yksin takaa kestävän tulevaisuuden. #Ukraina.”
”Vaikutuksista kirkon idänsuhteisiin on liian aikaista sanoa mitään”
Suuret poliittiset tai sotilaalliset kriisit tai muut katastrofit koskevat yleensä tavalla tai toisella myös kirkkoja ja ekumeniaa. Miten Venäjän toiminta vaikuttaa ekumeenisiin suhteisiin?
– Uskon, että tällä on oma vaikutuksensa. Mutta on liian aikaista sanoa, miten.
Luoma muistuttaa, ettei ole mikään salaisuus, että Ukrainan tilanne on ollut myös kirkollisesti hyvin kipeä.
– Ekumeeninen tilanne [ortodoksisten] Konstantinopolin ja Moskovan patriarkaattien välillä on pitkään ollut hyvin vaikea. Tämä tilanne syventää vaikeuksia myös kirkollisella puolella.
Entä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon idänsuhteet? Onko Ukrainan kriisillä vaikutusta niihin?
– Siitä on liian aikaista sanoa mitään. Valmisteilla ovat oppikeskustelut Venäjän ortodoksisen kirkon kanssa. Moskovan patriarkan Kirillin Suomen-vierailun valmistelut ovat olleet jäissä: koronavirus perui vierailun jo kaksi vuotta sitten.
Aiemmin kerrottiin, että arkkipiispa Tapio Luoma on ollut alkuvuonna joitakin viikkoja sairauslomalla. Hän palasi hoitamaan tehtäviään viime viikon lopussa.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä