Helsingin yliopiston uskonnon didaktiikan professori Arto Kallioniemi kannattaa kaikille yhteiseen uskonnonopetukseen siirtymistä. Hän kuitenkin näkee ongelmia keskustelussa yhteisestä katsomusaineesta.
– Olisin toivonut, että aloitteessa olisi ollut uskonto paremmin esillä. Oppiaineen nimi olisi voinut olla esimerkiksi ”uskonto ja katsomus”. Uusi katsomusaine ei voi olla pelkästään sekulaari, Kallioniemi sanoo.
Aloitteessa oppiaineen nimeksi ehdotetaan katsomustietoa. Kallioniemen mielestä aloitteessa ehdotettu oppiaine muistuttaa ehkä liikaa elämänkatsomustietoa.
Mikäli opetusta uudistetaan, lopulliset päätökset oppiaineen nimestä tekee eduskunta ja opetussuunnitelmasta Opetushallitus.
Kallioniemi korostaa ymmärtävänsä aloitteen tekijöitä.
– Näen oireellisena, että hyvin asialliset ja ihan uskontomyönteisetkin opettajat lähtevät ajamaan tätä. En ymmärrä, miten voidaan pitää koulussa sellaista oppiainetta, jonka opettajat kokevat vaikeaksi opettaa.
– Pidän arvokkaana ja ansiokkaana, että opettajat lähtevät kehittämään uutta oppiainetta ja ovat kiinnostuneita koulun katsomusopetuksen kehittämisestä.
Kallioniemen mukaan uskonnonopetus on viime vuosikymmeninä marginalisoitunut. Hän kertoo pelkäävänsä, että jos uskonnonopetusta ei uudisteta, se loppuu kokonaan.
– Marginalisaatiolla tarkoitan sitä, että joka ikisessä opetussuunnitelman uudistuksessa uskonnon opetuksesta lähtee yksi tunti pois.
– Jos uskonnonopetusta ei saada uudistettua, niin pelkään, että 2020-luvulla meillä on joku kaikille yhteinen elämänkatsomustiedon kaltainen uusi etiikan oppiaine. Näen sen ihan todellisena uhkana.
Viime torstaina avattu kansalaisaloite kaikille yhteisen katsomusaloitteen puolesta on tämän jutun julkaisuhetkeen mennessä kerännyt yli 3 000 kannatusilmoitusta. Aloitteen kotisivuilla aloitteelle on antanut tukensa joukko opettajia ja rehtoreita sekä professori Pentti Arajärvi.
Lue lisää uskonnonopetuksesta ensi viikon torstaina 27.8. ilmestyvästä Kotimaa-lehdestä.
Kuva: Matti Karppinen
Lue myös:
Professori kaipaa uskonnonopetukseen lisää dialogia
Kansalaisaloite ehdottaa uutta katsomusainetta
Ilmoita asiavirheestä