Björn Vikström kakkoskierroksesta: ”Lähden haastajan asemasta, mutta ero ei ole mahdoton”

Arkkipiispanvaalissa toiseksi eniten ääniä saanut Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström toteaa, että toisella kierroksella mitataan ennen kaikkea sitä, millaisen johtajan äänestäjät haluavat kirkolle. Vaalin toinen kierros käydään Tapio Luoman ja Björn Vikströmin välillä 1.3.

Vikström sanoo olevansa iloinen ja ylpeä saamastaan tuesta.

– Lähden haastajan asemasta, mutta ero ei ole mikään mahdoton, Vikström sanoo ja toteaa naurahtaen, että hänessä on kilpailuhenkeä.

Luoma sai ensimmäisen kierroksen äänistä 38 prosenttia ja Vikström 26 prosenttia.

Vikströmin mukaan ihmisissä voi herättää hämmennystä, että vaalissa on nyt vastakkain ”kaksi ukkoa, jotka ovat samanikäisiä, samankokoisia ja melkein samannäköisiä”. Eroja kuitenkin on, hän jatkaa.

Selkeä toisen kierroksen ehdokkaita erottava asia on suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioliittoihin. Vikström on sanonut toistuvasti toivovansa, että kirkko voisi vihkiä liitot.

– Avioliitosta puhutaan toisella kierroksella varmasti. Lisäksi haluan keskustella siitä, millainen on piispan ja arkkipiispan asema kirkossa. Minulle tärkeä asia on myös se, miten tavoitamme ihmiset, jotka kokevat, ettei kirkko merkitse heille mitään ja joille kristinusko on tullut vieraaksi. Miten voimme rohkaista toivon ylläpitämisessä?

Vikström toteaa halunneensa Porvoon piispana olla johtaja, joka on helposti tavoitettavissa ja käy vuoropuhelua seurakuntalaisten, työntekijöiden ja median kanssa.

– Haluan jatkaa sitä arkkipiispana, vaikka vähän pitää varmaan rajoittaa. Otan aktiivisesti osaa keskusteluihin. Tapio on ollut enemmän tasapainottavana voimana, joka ei likaa käsiään keskusteluissa yhtä paljon.

Ensimmäisen kierroksen yllätyksenä Vikström nostaa esiin Ville Auvisen kannatuksen.

– Villen äänisaalis osoittaa, että kirkossa on vahva konservatiivisiipi, joka on valmis asettumaan ehdokkaan taakse, joka vastustaa julkisesti naisten pappeutta. Seuraavan arkkipiispan on mietittävä, miten kaikkiin tahoihin ylläpidetään toimiva keskusteluyhteys. Samalla pitää ottaa kantaa ja ohjata kirkkoa.

Kuva: Markku Pihlaja

Lue myös:

Tapio Luoma ja Björn Vikström selvästi arkkipiispanvaalin toiselle kierrokselle

Ensimmäisen kierroksen ääniharava Tapio Luoma: ”Tilanne kirkossa on sellainen, että kärjistäminen ei kannata”

Kolmanneksi arkkipiispanvaalissa jäänyt Heli Inkinen: ”Minusta ei saa uhrilammasta tai itkijänaista”

Ville Auvinen ei yllättynyt äänimäärästään – ”Molemmissa toisen kierroksen ehdokkaissa on puolensa”

Ilkka Kantola: ”Minulle on selvää, ketä äänestän, mutta en lähde testamenttaamaan ääniäni”

Kommentti: Ennakkoasetelmat pitivät paikkansa arkkipiispanvaalissa – yksi yllätys tuli

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEnsimmäisen kierroksen ääniharava Tapio Luoma: ”Tilanne kirkossa on sellainen, että kärjistäminen ei kannata”
Seuraava artikkeliKolmanneksi arkkipiispanvaalissa jäänyt Heli Inkinen: ”Minusta ei saa uhrilammasta tai itkijänaista”

Ei näytettäviä viestejä