Kaksi kolmasosaa briteistä ilmoitti 30 vuotta sitten olevansa kristittyjä, vuonna 2014 enää 40 prosenttia, kertoo Woolf Instituutin 7.12. julkistama laaja raportti ”Living with Difference”. Raportti tarkastelee muutoksia uskonnollisessa identiteetissä ja sitoutumisessa vuosien 1983 ja 2014 välillä.
Suurin muutos on uskonnottomien ihmisten määrän nopea lisääntyminen. Lähes puolet väestöstä ilmoittaa tänä päivänä olevansa uskonnottomia. Vielä vuonna 2001 näin vastasi vain noin 12 prosenttia englantilaisista ja kolmasosa skoteista.
Toinen merkittävä muutos koskee ihmisten sitoutumista kristinuskoon, sen opetuksiin sekä sen harjoittamiseen. Sen lisäksi, että yhä harvemmat kokevat kristinuskon omakseen, valtavirran kirkot, anglikaanit ja katoliset, ovat menettäneet jalansijaa evankelikaali- ja helluntaikirkoille.
Kolmas mullistus on uskontojen moninaisuuden lisääntyminen. Juutalaisuus oli 50 vuotta sitten saarivaltakunnan suurin ei-kristillinen uskonto. Nykyisin se on neljäntenä islamin, hindulaisuuden ja sikhiläisyyden jälkeen. Ei-kristillisten uskontojen seuraajia on vain 10 prosenttia väestöstä, mutta heidän ikärakenteensa on nuori. Siksi muiden uskontojen osuus tulee kasvamaan nopeasti.
Raportissa todetaan, että uskontokuntien sisäiset ja väliset konfliktit, joita geopoliittiset kriisit aiheuttavat, näkyvät entistä enemmän myös Britanniassa.
– 2000-luvun etnis-uskonnolliset identiteetit ja ongelmat sekä Britanniassa että maailmanlaajuisesti muokkaavat yhteiskuntaa tavalla, jota ei voitu kuvitellakaan muutama vuosikymmen sitten. Se, miten vastaamme näihin muutoksiin, vaikuttaa syvästi yhteiskunnan toimintaan, sanotaan raportin esipuheessa.
Cambridgen yliopiston yhteydessä toimiva Woolf Institute tutkii kristinuskoa, juutalaisuutta ja islamia ja niiden välisiä suhteita.
Kuva: Päivi Karjalainen
Ilmoita asiavirheestä