Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) käynnistää yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on organisaation uudistaminen.
Uudistustarpeen taustalla on Diakin mukaan henkilöstöpalautteeseen perustuva tarve selkiyttää henkilökunnan rooleja ja tehtäviä sekä korkeakoulujen rahoituksen kiristyminen ja kilpailun koveneminen.
– Nämä ovat positiiviset yt-neuvottelut, joissa ei tavoitella säästöjä tai henkilöstövähennyksiä, vaan pyritään parantamaan opetuksen laatua ja virtaviivaistamaan organisaatiota, rehtori Tapio Kujala kertoo.
Henkilöstöpalautteen perusteella Diak tarvitsee vähemmän johtajia ja enemmän lähiesimiehiä.
– Nyt meillä on rehtorin lisäksi viisi johtajaa eikä lähiesimiehiä ollenkaan. Jatkossa johtajien määrä vähenee kolmeen.
Opettajat toivovat voivansa kulkea saman opintoryhmän kanssa pidemmän aikaa. Tästä on Kujalan mukaan hyötyä myös opiskelijoille.
– Jos jollakin ei meinaa kertyä Opetusministeriön vaatimaa 55 opintopistettä lukuvuodessa, tilanteeseen on helpompi tarttua opinto-ohjaajan ja tutun opettajan tuella. Opiskelun sirpaleisuus vähenee.
Yhteistoimintaneuvottelut alkavat 10.8. ja koskevat noin 240 työntekijää Diakin kaikissa toimipisteissä Helsingissä, Oulussa, Pieksämäellä, Porissa ja Turussa. Neuvotteluilla ei haeta suoria henkilöstövähennyksiä. Henkilöstövaikutukset täsmentyvät neuvottelujen edetessä. Uusi organisaatio aloittaa toimintansa 1.1.2017.
Sisäisen organisaation kehittäminen tähtää myös siihen, että ulkomaailma tietää, kehen Diakissa kannattaa ottaa yhteyttä missäkin asiassa. Esimerkiksi nettisivut uudistetaan kokonaisvaltaisesti.
Jatkossa Diakin organisaatio nojaa kolmeen peruspilariin, jotka ovat koulutus, innovaatiotoiminta ja kampuspalvelut.
– Innovaatiotoiminnassa satsaamme entistäkin enemmän työelämäyhteistyöhön. Toki teemme vahvaa yhteistyötä esimerkiksi seurakuntien kanssa jo nyt, mutta jatkossa yhä enemmän ja myös erilaisten yritysten kanssa, Tapio Kujala sanoo.
Kujalan mukaan Diakissa harkitaan tulevaisuudessa entistä tarkemmin, millaisiin hankkeisiin lähdetään mukaan. Lisäksi halutaan olla ajan hermolla ja mukana sote-uudistuksessa.
– Meillä voi olla annettavaa yritysmaailmalle esimerkiksi arvopohjaan ja eettisiin pohdintoihin liittyen, Kujala sanoo.
Kuva: Heidi Makkonen. Yt-neuvotteluilla pyritään parantamaan opetuksen laatua, kertoo Diakin rehtori Tapio Kujala.
Lue myös:
Diakille valmistui alkuvuodesta uusi kampusrakennus Helsingin Kalasatamaan. – Katso video
Ilmoita asiavirheestä