Egyptissä sadat osoittivat mieltä koptikristittyihin kohdistuneen terrori-iskun takia

Egyptissä ainakin 25 ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui pommi-iskussa koptikristittyjen katedraaliin Kairossa sunnuntaina, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters. Monet uhreista olivat sunnuntain jumalanpalvelukseen osallistuneita naisia ja lapsia, Reuters kertoo.

Kukaan ei heti ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta Reutersin mukaan terroristijärjestö Isis nimitti iskua sosiaalisessa mediassa ”siunatuksi teoksi”.

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi tuomitsi iskun jyrkästi ja julisti maahan kolmen päivän suruajan. Hän myös korosti, että muslimien ja koptikristittyjen on yhdistettävä voimansa ”ollakseen voitollisia terrorismin vastaisessa sodassa, joka on kaikkia egyptiläisiä koskeva taistelu”.

Auvinen: ”Kristittyjä syrjitään laajalti”

Kristittyjen asema Egyptissä on ollut viime vuosina tukala, arvioi toiminnanjohtaja Miika Auvinen Open Doors Finland -järjestöstä. Se tekee työtä vainottujen kristittyjen parissa kymmenissä maissa esimerkiksi auttamalla sodasta kärsiviä Syyriassa ja kouluttamalla seurakuntalaisia maissa, joissa kristittyjen asema on turvaton.

Auvinen vieraili Egyptissä viime viikolla työtehtävissä. Hänen mukaansa isku oli provosoiva ja symbolinen, sillä se kohdistui suoraan koptipaavi Tawadros II:n kotikirkkoon.

– Paikka on verrattavissa Turun tai Helsingin tuomiokirkkoon, hän kertoo puhelimitse Kotimaa24:lle.

Auvisen mukaan iskun tekee erityisen surulliseksi se, että valtaosa kuolleista on naisia ja lapsia.

Maassa on hänen mukaansa käynnissä valtataistelu, joka ulottuu politiikan kautta myös uskontoon. Muslimiveljeskunnan kannattaman presidentin Mohammed Mursin vallasta syökseminen vuonna 2013 sai aikaan valtaisat protestit, jotka ovat vaikuttaneet kristittyihinkin.

– Yleinen ihmisoikeustilanne on rauhoittunut [Mursin valtakauden jälkeen], mutta islamistiryhmät ovat pienemmillä tai suuremmilla iskuillaan järkyttäneet yhteiskuntarauhaa, Auvinen kertoo.

– Tällaisilla iskuilla ne ovat pyrkineet tahraamaan Egyptin turvallisuustilannetta. Se järkyttää turismia, joka on maan jälleenrakennuksen kannalta elintärkeää.

Egyptin taloustilanne on kokenut kovia arabikevään eli vuoden 2011 jälkeen, hän kertoo.

Auvinen sanoo kierrelleensä matkallaan alueilla, joissa kristittyjen sieppaukset ja tapot ovat arkipäivää. Hänen mukaansa länsimaista käsin on vaikea hahmottaa, kuinka laajaa kristittyjen kokema syrjintä on. Osaa kristityistä esimerkiksi syrjitään koulussa, mikä heikentää heidän mahdollisuuksiaan edetä opin tiellä, Auvinen sanoo.

Jännitteiden vallitessa Auvinen näkee toivonpilkahduksia nuorisossa, joka on kyseenalaistanut nykyisen yhteiskuntajärjestyksen mielekkyyden. Moni on myös kiinnostunut kristillisten kirkkojen toiminnasta. Muun muassa Kairon suurimman evankelikaalikirkon jäsenmäärät ovat kasvaneet tuntuvasti viime vuosina, Auvinen kertoo.

Mielenosoituksia pommi-iskun jälkeen

Iskun jälkeen sadat mielenosoittajat kerääntyivät katedraalin eteen ilmaisemaan surua ja vihaansa, kertoo brittilehti The Guardian
. Iso joukko nuoria miehiä kritisoi vanhoillisia muslimiryhmittymiä, Egyptin sisäministeriötä ja presidenttiä

Egyptissä on noin yhdeksän miljoonaa koptia, mikä on kymmenesosa maan väestöstä. Egyptissä koptikristittyjä on ollut vainon kohteena ennenkin. Uudenvuodenyönä 2011 Aleksandriassa tehtiin pommi-isku, joka tappoi ainakin 21 ihmistä.

Kuva: Amr Abdallah Dalsh / Lehtikuva / Reuters. Pommi-iskun kohteena ollut katedraali Egyptin Kairossa.

Arkistojuttu: SENiltä surunvalittelut Aleksandriaan

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliJari Tervo ja Petteri Orpo lukevat jouluevankeliumia kirkon videolla
Seuraava artikkeliTänään Lucia tuo valon pimeään

Ei näytettäviä viestejä