Ei enää pakollisia jumalanpalveluksia varusmiehille

Myös kirkkoon kuuluvat varusmiehet voivat jatkossa jättää osallistumatta kirkollisiin tilaisuuksiin armeijassa. Aiemmin osallistuminen on ollut vapaaehtoista vain kirkkoon kuulumattomille varusmiehille.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tuoreessa ratkaisussa linjataan, että myös kirkkoon kuuluvien varusmiesten pitää voida päättää asiasta itse. Kantelun asiasta oli tehnyt Pääkaupunkiseudun Ateistit ry:n puheenjohtaja.

Kenttäpiispa Pekka Särkiön mukaan henkistä ja eettistä ulottuvuutta ei voi Puolustusvoimissa sivuuttaa, sillä se on muutakin kuin pelkkää uskonnonharjoitusta. Särkiön mukaan sotilaspappien tehtävänä on ylläpitää henkistä ja hengellistä hyvinvointia sekä eettistä toimintakykyä, jolla on vaikutusta myös joukon toimintaan.

– Apulaisoikeusasiamies linjaa, että tulisi olla tarjolla vaihtoehtoja, samaan tapaan kuin varusmies voi valita joko sotilasvalan tai juhlallisen vakuutuksen. Jos ei halua osallistua esimerkiksi jumalanpalvelukseen tai kirkolliseen opetukseen, voisi sille olla vaihtoehtona esimerkiksi ohjattu keskustelu eettisestä aiheesta. Somessa on jo ehditty vetää johtopäätöksiä, ettei tarvitse osallistua mihinkään, mutta se ei välttämättä pidä paikkaansa, Särkiö sanoo.

Kenttäpiispa muistuttaa, että aito valinnaisuus ei toteudu, jos jumalanpalveluksen vaihtoehtona on lepo tai vapaa-aika.

– Jos kirkollinen toiminta vaihtoehtoineen järjestetään muun palveluksen lomassa, se onnistuu hyvin.

Pekka Särkiön mukaan puolustusvoimissa täytyy nyt selvittää ja linjata kirkollisille tilaisuuksille vaihtoehtoista eettistä toimintaa, jota jo tälläkin hetkellä on oppituntien osalta.

– Korvaavien tilanteiden sisällön ja tason tulisi olla yhteismitallisia kirkollisen toiminnan kanssa. Sotilaspastorit vastaavat toteutuksesta, mutta tilaisuuksien ohjaajat tarvitsevat materiaalia ja ohjeistusta, Särkiö pohdiskelee.

Jumalanpalvelusten, kirkollisten toimitusten ja sielunhoidon järjestäminen puolustusvoimissa palveleville toteuttaa perusoikeutta uskontoon. Siksi se Särkiön mukaan on valtion vastuulla ja tämän vuoksi lähes kaikkien maiden asevoimissa on sotilaspapisto. Särkiön mukaan kirkollisella ja eettisellä työllä on tärkeä merkitys myös Puolustusvoimien omalle tehtävälle.

– Tiedotusvälineet ovat tänäänkin kertoneet eurooppalaisten sotilaiden sotarikoksista paikallisia ihmisiä kohtaan Irakissa. Sotilaspappien tehtävänä on opettaa ja muistuttaa sotilaita inhimillisyydestä ja kansainvälisistä sopimuksista. Sodankin keskellä on muistettava lähimmäisenrakkaus.

Kantelun tekijä täydennetty juttuun 14.1. kello 13.33.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTyöttömyys lisää lapsi- ja perhekerhojen suosiota
Seuraava artikkeliTämä on helluntailaisten määrä Suomessa

Ei näytettäviä viestejä