Ekumeeninen keskus heikkenemässä – reformoidut hyvästelevät Geneven

GeneveKaisamari Hintikka kertoo, ettei WCRC:n päätös siirtää toimistonsa lisää muuttopaineita Luterilaisessa maailmanliitossa, joka työskentelee samassa ekumeenisessa keskuksessa.

Hintikka on Luterilaisen maailmanliiton teologian ja julkisen todistuksen osaston johtaja ja ekumeenisten asioiden apulaispääsihteeri.

– Kysymys Genevestä lähdöstä ei ole tällä hetkellä millään tasolla relevantti LML:ssä. Minkäänlaista keskustelua, ei edes spekulaatiota, aiheesta ei ole havaittavissa, hän jatkaa.

Hintikka toteaa, että LML:ssä työskentelevänä hän vastaa kysymyksiin vain LML:n näkökulmasta.

Reformoitujen lähtö on Hintikan mielestä valitettavaa, koska sen myötä heikkenee yksi Geneven ekumeenisen keskuksen vahvuuksista: päivittäinen kanssakäyminen ekumeenisten sisarjärjestöjen kesken.

– On ihan eri asia sopia puhelinpalaverista Hannoveriin kuin hoitaa asia lounastunnilla ruokajonossa. Toisaalta tiedän, että muuttopäätös on pitkällisen ja tuskallisenkin prosessin tulos ja se perustuu perusteelliselle selvitystyölle, joten oletan, että ratkaisu on WCRC:n tämänhetkisessä tilanteessa paras mahdollinen.

WCRC uskoo säästävänsä Hannoveriin muutollaan peräti 200 000 Sveitsin frangia vuodessa. WCRC:n eksekutiivikomitean päätöksen on määrä toteutua 2013 joulukuuhun mennessä. Reformoidut ovat olleet Genevessä vuodesta 1948 alkaen. WCRC edustaa 80 miljoonaa kristittyä 108 maassa. Genevessä samassa ekumeenisessa keskuksessa päämajaansa pitävät myös Luterilainen maailmanliitto, Kirkkojen maailmanneuvosto ja Euroopan kirkkojen konferenssi.

WCRC ei ole ainut ekumeeninen järjestö, jossa Geneven kalleus on herättänyt keskustelua. Tällä hetkellä Geneven ekumeenisen järjestöjen yhteisen keskuspaikan jättäminen ei kuitenkaan ole Kotimaa24:n saamien tietojen mukaan esillä Kirkkojen maailmanneuvostossa.

Euroopan kirkkojen konferenssissa on sen sijaan menossa iso rakenneuudistus, jota käsitellään kesällä Budapestin yleiskokouksessa. Tällä hetkellä EKK:lla on toimintoja Geneven ohella Brysselissä ja Strassbourgissa. EKK:n keskuskomitean suomalaisjäsen Tapani Rantala kertoo Kotimaa24:lle, että tässä vaiheessa rakenneuudistuksen pohdintoja näyttää siltä, että EKK:n painopiste olisi siirtymässä ja keskittymässä yhä enemmän Brysseliin.

WCRC:n lähtöä Genevestä Rantala harmittelee siltä kannalta, että se heikentää ekumeenisia yhteyksiä. Geneven keskuksella on myös suuri symboliarvo, jonka mureneminen on ekumenian kannalta sääli.

(Kuvassa Geneven keskustaa, ekumeeninen keskus ei sijaitse aivan ydinkeskustassa.)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKongon Kirkon Ulkomaanavun työntekijät turvassa
Seuraava artikkeli14-vuotias julistettiin syyttömäksi jumalanpilkkaan

Ei näytettäviä viestejä