Elokuu on vihkikuukausista suosituin

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kirkot ovat edelleen suosittuja kesähäiden vihkipaikkoja. Monella suurella paikkakunnalla häitä vietetään mieluiten kaupunkien vanhoissa kirkkorakennuksissa.

Esimerkiksi Helsingissä suosituimpiin kirkkoihin kuuluvat pääkaupungin symbolinakin tuttu Tuomiokirkko ja niin ikään ydinkeskustassa sijaitseva Vanha kirkko, joissa kummassakin vihitään kesä-elokuun aikana lähes 70 paria.

Toisaalta häitä juhlitaan ahkerasti myös kaupunkien ulkopuolella sijaitsevissa perinnekirkoissa. Idyllisissä maalaismaisemissa sijaitsevassa Pyhän Laurin kirkossa Vantaalla toisilleen lupautuu 86 paria kesäkaudella.

Oulussa rauhallisten peltomaisemien keskellä Oulujoen kirkossa juhlitaan jopa hiukan useampia häitä kuin kaupungin Tuomiokirkossa, jossa toisensa saa 47 paria.

Kesähäitä eniten elokuussa

Selvästi suosituin ajankohta kesähäille on elokuun viikonloput, eikä monissa seurakunnissa loppukesän lauantaipäiville enää löydy vapaita vihkiaikoja. Alueellisia erojakin on nähtävissä.

Esimerkiksi Jyväskylän suosituimmissa vihkikirkoissa on täyttä heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun saakka, mutta lauantaina 1. elokuuta häitä juhlitaan huomattavasti vähemmän kuin muina ajankohdan lauantainpäivinä. Syynä vihkivarausten katoon lienee elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Jyväskylässä järjestettävä Neste Oil Rally -tapahtuma.

Helsingissä on törmätty harvinaiseen kesähääilmiöön. Lauantaiden lisäksi suosittuja vihkipäiviä ovat myös arkipäivät. Helsingin Tuomiokirkossa vihitään kesäkuukausina yhteensä 68 paria, joista noin viidennes lupautuu toisilleen arkipäivänä. Sen sijaan Espoon Tuomiokirkon 44 häistä vain yhdet eivät sijoitu lauantaipäivälle.

Sääksmäen kirkossa vietettiin viime elokuussa morsiusmessua. Kuva: Joona Raudaskoski

Lue myös:

Voiko häämarssiksi valita Tähtien sodan?

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliJärjestöt: Leikkaukset vaarantavat pitkäjänteisen kehitysyhteistyön
Seuraava artikkeli”Jotta meistä tulisi viisaita” – Katso kuvia Saksan kirkkopäiviltä

Ei näytettäviä viestejä