Emerituspiispa Eero Huovinen julistaa lomarauhan Kerimäellä – ”Kirkkaan kesäyön voittanutta ei ole”

Kerimäellä jo perinteeksi muodostuneen valtakunnallisen lomarauhan julistaa ensi sunnuntaina alkavaksi emerituspiispa Eero Huovinen. Lomarauhan julistustilaisuus on tänä vuonna osa Savonlinnan ja Helsingin Kallion seurakuntien järjestämää reformaation merkkivuoden Kirkko täyteen! -tapahtumaa. Kerimäki on Savonlinnan seurakunnan kappeliseurakunta.

Piispa Huovinen kertoo Savonlinnan seurakunnan tiedotteessa, ettei malttanut ensimmäisinä piispavuosinaan viettää lomaa juuri lainkaan.

– Enhän minä sellaista menoa montaa vuotta jaksanut. Väsyin, muutaman kerran oikein kunnolla. Rouva ja ystävät kouluttivat. Lomat on pidettävä. Kun tämän ymmärsin, työtkin sujuivat paremmin. Työmies on lomansa ansainnut, Huovinen sanoo.

Huovisen mukaan lomat edistävät kansakunnan yhtenäisyyttä. Kaupunkilaiset ja maalaiset kohtaavat, kun kivierämaista lähdetään luonnon helmaan. Valoisuus on Huovisen mielestä Suomen kesässä parasta.

– Kirkkaan kesäyön voittanutta ei ole. Jumalan aurinko paistaa läpi vuorokauden. Jos vielä lämpötila sattuu olemaan kohdallaan, olo on kuin taivaan esikartanossa.

Emerituspiispa muistuttaa, että kolmas käsky ”Muista pyhittää lepopäivä” on ihmisen elämän perustuslaki.

– Ilman lepoa kukaan ei jaksa elää. Jos lepopäivän vielä pyhittää menemällä kirkkoon, niin koko muukin päivä on hyvä, Huovinen vakuuttaa tiedotteessa.

Lomarauhan julistustilaisuudet alkoivat Kerimäen kunnaninsinöörin Jorma Mattisen ja kirkkoherra Toivo Loikkasen idean pohjalta vuonna 2009. Lomarauhan julistajaksi pyydetään vuosittain joku kirkon, yhteiskunnan tai kulttuurielämän vaikuttaja.

Aiempina vuosina lomarauhan ovat julistaneet muun muassa seutujohtaja Marjukka Aarnio, arkkipiispa emeritus Jukka Paarma, piispa Seppo Häkkinen, ylijohtaja Elli Aaltonen ja arkkiatri Risto Pelkonen.

Tilaisuuden runko pidetään samana vuodesta toiseen. Aluksi kirkonkellot soivat, sitten lauletaan suvivirren 571 kolme ensimmäistä säkeistöä. Seurakunnan ja Savonlinnan kaupungin lyhyiden tervehdysten jälkeen seuraa lomarauhan julistaminen, ja lopuksi lauletaan Maamme-laulu.

Kuva: Toivo Loikkanen. Kerimäen kirkko.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHelsinkiMissio siirtyy verkkolehteen – luvassa apua saaneiden ja auttajien tarinoita
Seuraava artikkeliThe Guardian: Imaamit kieltäytyvät pitämästä hautajaisrukouksia terrori-iskun tekijöille

Ei näytettäviä viestejä