Filosofian tohtori Eija-Riitta Korholasta tuli ensimmäinen europarlamentaarikkona eli meppinä ollut kirkolliskokousedustaja. Helsingin Töölön seurakunnan alueella asuva Korhola valittiin luottamustehtävään Helsingin hiippakunnan maallikkoedustajana. Korhola oli ehdolla kirkollisen keskitien kulkijoita koonneella Elävä kirkko -ehdokaslistalla.
Korhola oli Euroopan parlamentin jäsen kolme kautta vuosina 1999–2014. Hänet valittiin kristillisdemokraattien edustajana, mutta vuonna 2003 hän loikkasi kokoomukseen. Korhola oli myös kokoomuksen varapuheenjohtaja vuosina 2006–2010.
Korhola sanoo Kotimaa24:lle, että toivoo kokemuksestaan Euroopan parlamentissa olevan hyötyä kirkolliskokouksen työskentelylle.
– Tosin varsinaisesta kirkkopolitiikasta minulla on vain lyhyt kokemus yhteisestä kirkkovaltuustosta ja seurakuntaneuvostosta. Perusviestini on, että syvästi ymmärtäisimme kirkon moniäänisyyden olevan realismia. Yhteytemme perustuu Kristukseen, ei siihen, että meillä olisi samat mielipiteet.
Korhola sanoo olevansa huolissaan politiikan keskusteluilmapiiristä, joka on pesiytymässä myös kirkkoon. Vastakkainasettelua korostetaan, toisella tavalla ajattelevia ei arvosteta.
– Tärkeintä olisi säilyttää yhteys, rakkaus ja vuorovaikutus. Ilman niitä muutumme irvikuviksemme, Korhola sanoo.
Neljä entistä kansaedustajaa
Kirkolliskokoukseen valittiin myös neljä entistä kansanedustajaa. Heistä Porvoon hiippakunnan uutena maallikkoedustajana valittu Ulla-Maj Wideroos toimi toisena valtiovarainministerinä ensin Anneli Jäätteenmäen ja sitten Matti Vanhasen ensimmäisessä hallituksessa 2003–2007. Wideroos oli RKP:n kansanedustaja vuosina 1995–2015.
Tampereen hiippakunnasta uutena edustajana valittu maatalousyrittäjä Timo Kaunisto oli keskustan kansanedustaja vuosina 2007–2011 ja puolueen varapuheenjohtajana vuosina 2010–2012.
Helsingin hiippakunnasta uudelle kaudelle valittu vantaalainen valtiotieteen tohtori Jouko Jääskeläinen oli kristillisdemokraattien kansanedustaja kahteen otteeseen 1991–2003 ja 2011–2015. Hän toimi myös puoluesihteerinä vuosina 1983–1996.
Turun arkkihiippakunnan maallikkoedustajana kirkolliskokoukseen valittiin uudelleen myös maakuntahallinnon entinen virkamies Lauri Palmunen. Hän toimi keskustapuolueen kansanedustajana vuosina 1979–1983. Palmunen on ollut myös keskustan vt. järjestöpäällikkönä 1990-luvulla.
Kuva: Jukka Granström
Lue myös:
Heidät valittiin uuteen kirkolliskokoukseen – katso lista kaikista edustajista
Hiippakuntavaltuustojen jäsenet ovat tässä – katso kaikki nimet
Skandaali Tampereen hiippakunnassa: Kirkolliskokoukseen 12 miestä ja nolla naista
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.