Epidemian kiihtymisalueilla maskia suositellaan myös seurakunnan tilaisuuksissa

Kuuntele juttu:

Kirkkohallitus on päivittänyt eilen torstaina koronaohjeistuksiaan vastaamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uusia suosituksia kasvomaskien käytöstä.

Sekä THL:n että Kirkkohallituksen ohjeissa epidemiatilannetta kuvataan kolmiportaisesti: perustasoa, kiihtymisvaihetta ja leviämisvaihetta koskevat omat suosituksensa.

Alueilla, joissa ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa, suositellaan nyt maskin käyttöä joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei aina voida välttää. Erikseen mainitaan suositus käyttää maskeja myös kirkoissa ja muissa uskonnollisten yhteisöjen tiloissa.

Kirkkohallituksen ohjeessa painotetaan, että alueelliset viranomaiset voivat kaikissa vaiheissa antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.
Kiihtymisvaiheessa olivat torstaisen tilanteen mukaan sairaanhoitopiireistä Varsinais-Suomi, Helsinki ja Uusimaa, Kymenlaakso, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Etelä-Savon länsiosa ja Keski-Pohjanmaa.

Helsingin hiippakunta täsmensi heti torstaina seurakunnille aiemmin annettua maskisuositusta. Hippakunnan seurakunnissa suositellaan nyt maskien käyttöä yli 15-vuotiaille kaikissa tilanteissa, joissa ollaan lähikontaktissa.

Lähtökohtaisesti seurakuntalaiset hankkivat maskinsa itse. Kasvomaskeja pitää kuitenkin olla tarjolla niille seurakuntalaisille, joille kasvomaskien kustannukset nousevat kohtuuttomiksi.

Helsingin hiippakunnassa seurakuntien työntekijöitä ohjeistetaan käyttämään maskia tilanteessa, jossa he ovat seurakuntalaisten kanssa lähikontaktissa yli 15 minuuttia. Erityisesti tämä on huomioitava riskiryhmään kuuluvien kanssa asioidessa.

Kirkkohallituksessa kolmen hengen valmiusryhmä

Kirkkohallituksen uusi valmiuspäällikkö, vt. kirkkoneuvos Petri Määttä kertoo, että Kirkkohallituksen uudet suositukset välitetään seurakuntiin tuomiokapitulien kautta.

– Kapitulit sitten katsovat alueellisen tilanteen ja jakavat viestit eteenpäin harkintansa mukaan kirkkoherroille ja seurakuntien valmiushenkilöille. Alueilla on ilman muuta paras tieto paikallisesta tilanteesta.

Kirkkohallituksen valmiusryhmän muodostavat Petri Määttä, diakonian ja sielunhoidon asiantuntija Kimmo Nieminen ja toimistopalvelujen esimies Tuija Korva.

Kirkkohallitus ja tuomiokapitulien dekaanit ja lakimiehet ovat 2–3 viikon välein yhteydessä Temasin kautta.

– Näissä palavereissa päivitämme valtakunnallista ja alueellista kokonaiskuvaa, hahmotamme tulevaisuuden tilannekuvaa ja jaamme parhaita käytäntöjä, Määttä kertoo.

Määttä aloitti valmiuspäällikön tehtävässä syyskuun alussa Timo-Matti Haapiaisen siirryttyä muihin tehtäviin. Varavalmiuspäällikkönä toimii Kimmo Nieminen.

Määtällä ei ole kokemusta kirkkohallituksessa valmiuspäällikön tehtävästä normaalioloissa. Nyt se vie hänen työaikaansa muutamasta tunnista noin päivään viikossa.

– Viikot ovat tässä suhteessa hyvin erilaisia. Seuraamme jatkuvasti sosiaali- ja terveysministeriön, THL:n ja aluehallintovirastojen ohjeita ja jaamme Kirkkohallitukseen liittyviä tehtäviä valmiusryhmän jäsenten kesken.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKehotus hylätä piispat poiki seurauksia – Kai Sadinmaa ja Árpád Kovács julkaisivat vastauksensa kapituleille
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Mikä neljän kopla? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Ei näytettäviä viestejä