Yli 30 Euroopan kristillisten kirkkojen johtajaa on allekirjoittanut julkilausuman, jossa vedotaan humaanimman ja ihmisarvoisemman siirtolais- ja pakolaispolitiikan puolesta, kerrotaan Kirkon viestinnän tiedotteessa.
Julkilausuman mukaan on kestämätöntä, että ihmisten kuolemat Euroopan rajoilla ovat tavallisia ja väkivalta ja hyväksikäyttö jokapäiväistä. ”Tarvitsemme turvallisia kulkureittejä ja toimenpiteitä kadonneiden etsimiseksi ja pelastamiseksi”, julkilausumassa todetaan.
Allekirjoittajat tulevat useista kirkollisista taustoista. Suomesta vetoomuksen ovat allekirjoittaneet evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma ja Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo.
Vetoomuksen mukaan nykyaikaisen turvapaikkapolitiikan lähtökohtana tulee olla absoluuttinen oikeus hakea turvapaikkaa. Lähtömaiden olosuhteita pitää kehittää ja ihmisiä tukea lähtömaissaan, jotta ihmisten ei tarvitsisi paeta. Tämän lisäksi Euroopan on otettava vastaan ja suojeltava niitä, jotka joutuvat jättämään kotinsa. ”Eurooppa ei voi yhtenä maailman rikkaimmista ja kehittyneimmistä alueista pyrkiä pysäyttämään siirtolaisia kolmannen maailman maihin. Solidaarisuuden tulee olla ohjaava periaate siirtolaisuuden hallinnassa ja etenkin pakolaisten vastaanottamisessa.”
Kirkkojen johtajat toteavat myös, että siirtolaisuudesta ja pakolaisuudesta tulee keskustella kunnioittavassa ja myötätuntoisessa hengessä. He myös sitoutuvat itse työskentelemään ja puhumaan sellaisen yhteiskunnan puolesta, jossa jokaisella, niin kantaväestöllä kuin uusilla tulijoillakin, on mahdollisuus osallistua.
Julkilausuman ovat julkistaneet Euroopan kirkkojen siirtolaiskomissio (CCME) sekä Euroopan kirkkojen konferenssi (CEC), ja se luovutettiin 4.12. Euroopan parlamentin varapuhemies Mairead McGuinnessille.
Koko julkilausuma on luettavissa CEC:n nettisivuilla.
Kuva Evitskogin vastaanottokeskuksesta: Matti Pirhonen
Lue myös:
Maailman uskontojohtajat vaativat enemmän huomiota ja toimia miljoonien pakkosiirtolaisten puolesta
Helsingin Diakonissalaitos: Kiintiöpakolaisten traumahoito tukee kotoutumista
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.