Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokous alkoi Tallinnassa – Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsih’anouskaja kehotti rukoukseen Ukrainan ja Valko-Venäjän kansojen puolesta

Euroopan kirkkojen konferenssin (EKK) yleiskokous alkoi eilen torstaina Tallinnassa. Yleiskokouksen teemana on ”Under GOD´S blessing – shaping the Future” (”Jumalan siunauksen alla – tulevaisuutta muovaten”).

Konferenssi kokoontuu aikana, jolloin Euroopassa riehuu Venäjän Ukrainaa vastaan viime vuonna aloittama hyökkäyssota.

Sodan maanosaan luoma tilanne on etukäteisarvioiden mukaan yksi EKK:n Tallinnan-yleiskokouksen keskeisistä keskustelunaiheista. Muina keskustelunaiheina on mainittu EKK:n talouskysymykset sekä järjestön toiminnan uudet painopistealueet.

Konferenssin aikana keynote-puheenvuoroja tulevat käyttämään eräät maailmankuulut puhujat.

Heitä ovat esimerkiksi Valko-Venäjän oppositiota Valko-Venäjän demokraattisen liikkeen johtaja Svjatlana Tsih’anouskaja, Englannin kirkon entinen priimas Rowan Williams ja Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos.

VALKO-VENÄJÄLTÄ jo vuonna 2020 Liettuaan siirtynyt Svjatlana Tsih’anouskaja puhui konferenssille jo eilen sen avajaispäivänä.

Puheenvuorossaan Tsih’anouskaja kehotti Euroopan kirkkoja rukoilemaan Valko-Venäjän ja Ukrainan kansojen puolesta ja kohottamaan äänensä todellisen rauhan, todellisen veljeyden ja todellisen rakkauden puolesta.

Venäjällä on historiallisesti hellitty panslavistista ajatusta Venäjän, Ukrainan ja Valko-Venäjän kansojen veljellisistä siteistä. Tsih’anouskaja ampui idean puheessaan alas.

– Venäläisten pommien tulessa niiden pudotessa Ukrainan kaupunkeihin ja tappaessa siviilejä, kolmen ”veljeskansan” idea on saanut kuoliniskun juuri niiltä, jotka ovat sitä edistäneet, Tsih’anouskaja sanoi.

Tsih’anouskajan mukaan imperiumit tapaavat kuristaa pienempiä kansoja ja maita puhuessaan veljellisistä halauksista.

– Toivon, että kotimaani Valko-Venäjä välttyy tältä koettelemukselta.

Hän kosketteli pitkässä puheessaan myös kotimaansa tilannetta ja pohdiskeli sitä, millä tavalla todellinen veljeys voisi olla tämän ajan maailmassa totta.

TSIH´ANOUSKAJA MUISTUTTI Valko-Venäjän olleen jo miltei 30 vuotta ydinaseeton maa.

– Inhimillisyyden eleenä se luopui ydinvoimastaan (ydinaseistaan) rauhan nimessä. Tänään diktaattori (Aljaksandr Lukašenka) tuo ydinaseet takaisin Valko-Venäjälle. Mikäli hänen henkilökohtaista turvallisuuttaan tai valtaansa uhataan, hän ”ei epäröi käyttää niitä”, hän sanoi kaksi päivää sitten, Tsih’anouskaja sanoi.

Tsih’anouskaja harmitteli sitä, että yksikään Valko-Venäjän kirkoista ei ole EKK:n jäsen.

– Ehkäpä on aika muuttaa tilannetta, onhan Valko-Venäjä Euroopassa ja kristinusko on aito osa meidän identiteettiämme, Svjatlana Tsih’anouskaja sanoi puheessaan.

EKK:ssa on jäsenkirkkoina 114 eurooppalaista anglikaanista, luterilaista, muuta protestanttista ja ortodoksista kirkkoa.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon delegaatiota Tallinnassa johtaa Tampereen piispa Matti Repo.

Lue myös:

Suomen ortodoksisen kirkon edustaja: ”Moskovan patriarkaatti edistää ekumeenista hajaannusta”

Venäjän hyökkäys nousee keskusteluun, sanoo Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokoukseen osallistuva Kimmo Kääriäinen

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeli”Kannatan ihmis­läheistä johtamista” – Aarne Kiviniemi on valittu Oulun seurakunta­yhtymän uudeksi johtajaksi
Seuraava artikkeliGrammy-ehdokkaana ollut urkuri Cameron Carpenter: ”Bachilta voi oppia loputtomiin”

Ei näytettäviä viestejä