Suomen vanhimman kirkon kivijalka Kaarinan Ravattulan Ristimäellä on kokonaisuudessaan esillä ensimmäisen kerran lähes 800 vuoteen. Kaivauksissa löytyneiden hautojen määrä on yllättänyt tutkijatkin. Yleisöllä on tilaisuus nähdä koko kirkon ala ensi maanantaina 22. syyskuuta. Turun yliopisto kertoo aiheesta sivuillaan.
Suomen vanhimmaksi osoittautunut kirkonjäännös löytyi Turun yliopiston arkeologisissa kaivauksissa viime vuoden elokuussa. Kirkkorakennuksen kivijalka on ajoitettu ristiretkiajan ja varhaisen keskiajan vaihteeseen, 1100- ja 1200-lukujen taitteeseen. Tehtyjen löydösten perusteella kirkko ei ole aikoinaan palanut, vaan hylätty.
– Olemme löytäneet noin 300 rautanaulaa, joita on käytetty oven- ja ikkunanpuitteiden sekä lattialautojen kiinnittämisessä. Se, ettei nauloja ole kerätty pois ja käytetty uudelleen, kertoo siitä, että rakennusta ei purettu vaan se on hylätty ja jätetty paikoilleen, kaivausjohtaja, arkeologi Juha Ruohonen kertoo.
Hautojen määrä on yllättänyt tutkijatkin. Vielä alkukesästä ennakoitiin, että Ristimäellä on korkeintaan toistasataa ruumishautaa, mutta Ruohosen mukaan määrä nousee lähelle kolmeasataa. Muutama haudoista on tänä vuonna tutkittu.
– Ristimäen tutkimusten kautta tullaan saamaan runsaasti uutta tietoa varhaisista kirkkorakennuksista, rautakauden lopun yhteiskunnasta sekä kristillisyyden tulosta ja sen omaksumisesta Suomessa 1100- ja 1200-luvuilla, Ruohonen.
Kaivaustutkimuksista vastaava Turun yliopiston arkeologian oppiaine järjestää yleisölle ainutkertaisen tilaisuuden nähdä koko kirkon ala maanantaina 22. syyskuuta. Kiviperustukset peitetään maalla noin viikon kuluttua eikä kirkon jäännöksiä todennäköisesti enää sen jälkeen tulla uudelleen kokonaisuudessaan ottamaan esiin.
Kaivauksia pyritään jatkamaan ainakin syyskuun loppuun saakka sekä jälleen seuraavana kesänä.
Tutkimusten etenemistä voi seurata hankkeen kotisivuilla.
Ilmoita asiavirheestä