Turun arkkihiippakunnan piispanvaalin ensimmäinen kierros käytiin torstaina. Vaalia jatkavat arkkihiippakunnan hiippakuntadekaani Mari Leppänen ja Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen.
Vähemmän ääniä saivat Helsingin Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka ja Porin Teljän seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala. Vaalin tuloksesta voit lukea Kotimaa24:n uutisen täältä.
Heikki Arikka sai kaikista äänistä noin 17 prosenttia. Hän kommentoi kierroksen tulosta toteamalla, että asiaa täytyy vähän sulatella.
– Katselen tässä näitä tuloksia ja mietin kirkkoa niiden valossa.
Arikka kertoo oppineensa kuukausia kestäneen vaaliprosessin aikana paljon.
– Tämä koskee sekä kirkkoa että sen ihmisiä. Ylipäätään tämä kokemus on ollut hyvin mielenkiintoinen. Päällimmäisenä on tunne siitä, että kirkko on selvästi jakautunut kuppikuntiin. Ellei niihin kuulu, kirkossa ei tunnu olevan tilaa.
Arikka kertoo tunteneensa toiset ehdokkaat jo ennestään.
– Erityisesti Jouni Lehikoisen kanssa yhteistyö tässä kisassa on ollut asiallista, ja meillä on ollut hyvä keskusteluyhteys.
Joidenkin toisten ehdokkaiden kykyä käyttää ”kirkkokieltä” Arikka sanoo katselleensa ja kuunnelleensa puoliksi kateellisena.
– Itse en ole sellaista kieltä koko aikana oppinut. Erityisesti herätysliikkeiden sisällä kasvaneilla on sisäänrakennettu kyky käyttää kirkkokieltä.
Arikka haluaa kiittää kaikkia toisia ensimmäisen kierroksen ehdokkaita. Hän kertoo pohdiskelevansa, että seuraavat kaksi vuosikymmentä ovat Suomen kirkon tulevaisuudelle kohtalon vuosia.
– Minusta kirkon katseen pitäisi olla ulospäin. Nyt näyttää siltä, että katse on sisäänpäin.
Vaalin lopputulos ei yllättänyt Arikkaa. Hän sanoo kuitenkin yllättyneensä siitä, miten äänet jakautuivat neljän ehdokkaan kesken.
– Kahden jatkoon päässeen tuloksissa on luettavissa kirkon ja yhteiskunnan jakaantuminen.
Omassa kampanjassaan Arikka kertoo pääviestinsä olleen, että kirkko on kaikkien ihmisten kirkko.
– Tämä tarkoittaa, että kirkko ei ole minkään ryhmittymän kirkko. Mutta tämän viestin läpi saaminen on hirmuisen hankalaa, koska äänestäjät ovat peräisin usein niistä ryhmistä. Kansankirkollisella viestillä ei ole kauheasti sijaa. Lähivuosina tämä tilanne ei käsitykseni mukaan kirkossa muutu.
Kaisa Huhtala: Ilolla jatkan kirkkoherran työssäni
Porin Teljän seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala sai vaalin pienimmän ääniosuuden, noin 15 prosenttia.
– Fiilikset ovat kuitenkin hyvät, koska olemme käyneet koko vaaliprosessin ajan todella asiallista ja kunnioittavaa keskustelua muiden ehdokkaiden kanssa ja toimineet yhdessä saman kirkon parhaaksi, Huhtala sanoo.
Huhtalalle itselleen tärkeimpiä vaaliteemoja ovat olleet kunnioittavan keskustelun ja -kuuntelun lisäksi kirkon ykseys, rukous, Raamatun sana ja ihmisoikeudet.
Hän oli iloinen siitä, miten paljon kiinnostusta media osoitti vaalia ja hänen teemojaan kohtaan.
– Haastattelujen ja kohtaamisten määrä yllätti. Myös median kanssa kaikki sujui hyvin ja asiallisesti.
Prosessi haastoi Huhtalan kirkastamaan omaa ajatteluaan ja viestimään siitä entistä selkeämmin. Hän aikoo jatkaa vaikuttamista itselleen tärkeiden asioiden puolesta kirkossa myös vaalin jälkeen entiseen malliin.
– Meillä on upeat seurakuntalaiset, luottamushenkilöt ja työyhteisö täällä Porissa. Ilolla jatkan myös nykyisessä kirkkoherran työssäni.
Ääniään Huhtala ei halua lähteä testamenttaamaan kummallekaan jatkoon päässeelle. Hän uskoo äänestäjiensä olevan viisaita ja arvostelukykyisiä.
– Kehotan jokaista äänestämään omasta näkökulmastaan oikein toisella kierroksella. Niin minäkin teen.
Teksti: Jussi Rytkönen, Emilia Karhu
Lue myös:
Mari Leppänen ja Jouni Lehikoinen jatkoon Turun arkkihiippakunnan piispanvaalissa
Mari Leppänen piispanvaalin toisesta kierroksesta: Toivon että keskiössä on ihminen, eivät rakenteet
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä