Helsingin käräjäoikeus on keskiviikkona hylännyt kansanedustaja Päivi Räsästä ja Suomen Luther-säätiön asiamiestä Juhana Pohjolaa vastaan nostetut syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Oikeus velvoittaa valtion korvaamaan syytettyjen ja säätiön oikeudenkäyntikulut.
Syyttäjä vaati Räsäselle vähintään 120 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytteet koskivat Räsäsen vuonna 2004 julkaistua kirjoitusta, kesällä 2019 julkaistua Twitter-viestiä sekä Räsäsen lausumia joulukuussa 2019 Ruben Stillerin radio-ohjelmassa.
Räsänen ja Pohjola ovat kiistäneet syytteet sananvapauteensa ja uskonnonvapauteensa vedoten.
Käräjäoikeus on katsonut, että uskonnonvapaus ja sananvapaus eivät ole rajoittamattomia. Niiden rajoittaminen edellyttää kuitenkin painavaa yhteiskunnallista syytä. Seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvien ihmisarvon ja yhdenvertaisuuden turvaaminen voi oikeuden mukaan olla tällainen syy.
Räsäsen vuonna 2004 julkaistun kirjoituksen Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen osalta käräjäoikeus on pitänyt osaa syytteessä siteeratuista Räsäsen kirjoituksen tekstikohdista homoseksuaaleja loukkaavina.
Oikeus kuitenkin katsoo, ettei mielipiteissä ja väitteissä niiden loukkaavuudesta huolimatta ollut kysymys vakavuudeltaan sananvapauden suojan ulkopuolella olevasta vihapuheesta. Oikeus päättää näin otettuaan huomioon kirjoituksen taustan ja asiayhteyden, syytteessä siteerattujen kohtien tekstikontekstin, kirjoituksen kokonaisuudessaan sekä siitä ilmenevän kirjoituksen tarkoituksen.
Koska kirjoitusta koskeva Räsäsen syyte on hylätty, käräjäoikeus on hylännyt myös Luther-säätiön asiamieheen Juhana Pohjolaan kohdistetun syytteen, joka liittyi Räsäsen kirjoituksen julkaisemiseen ja yleisön saatavilla pitämiseen.
Toinen Räsäsen syytteistä koski 17.6.2019 julkaistua Twitter-viestiä, joka liittyi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kumppanuuteen Helsinki Pride-tapahtumassa. Tältä osin käräjäoikeus on ottanut huomioon Räsäsen tviitissä käyttämän ilmaisun, tviitin tarkoituksen sekä liittymäkohdan yhteiskunnallisen keskusteluun. Käräjäoikeus on katsonut, että keskusteluun osallistuessaan ja kirkkoa kritisoidessaan Räsäsen kansanedustajana ja kirkkovaltuutettuna julkaisema tviitti ei loukkaavuudestaan huolimatta ylittänyt sananvapauden rajoja.
Kolmas Räsäsen syytteistä koski Räsäsen lausumia Yle Puhe -radiokanavan ohjelmassa Ruben Stiller ja sen jaksossa ”Mitä Jeesus ajatteli homoista?”. Räsänen oli ohjelmassa vastannut Stillerin esittämiin kysymyksiin ja pyrkinyt osana keskustelua perustelemaan omia mielipiteitään.
Räsäsen homoseksuaalisuutta koskevat kannanotot perustuivat oikeuden mukaan hänen uskonnolliseen vakaumukseensa. Tältä osin käräjäoikeus on pitänyt osaa Räsäsen lausumista homoseksuaaleja loukkaavina.
Käräjäoikeus on ottanut huomioon lausumien sisällön, kyseisen radio-ohjelman luonteen ja asiayhteyden, jossa loukkaavina pidettävät lausumat oli esitetty. Käräjäoikeus on päätynyt siihen, ettei Räsäsen lausumissa ollut kysymys vakavuudeltaan sananvapauden suojan ulkopuolella olevasta vihapuheesta.
Tuomio ei ole lainvoimainen. Ratkaisuun saa hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen tai tekemällä ennakkopäätösvalituksen korkeimpaan oikeuteen.
Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan
Lue myös:
Päivi Räsänen: Ilmaisen näkemykseni vastedes samalla tavalla kuin tähänkin asti
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä