Kiinan itärannikolla Zhejiangin maakunnassa on irrotettu monen protestanttisen kirkon risti katolta, kertoi Helsingin Sanomat keskiviikkona.
Esimerkiksi Kiinan itärannikolla Wenzhoun suurkaupungissa Hai’anin protestanttisen kirkon peltinen risti on katon sijasta kirkon takapihalla.
– Risti otettiin pois joitakin kuukausia sitten, sanoo kirkon lähellä asuva mies HS:lle.
Zhejiangin maakunnassa viranomaiset ovat vuodesta 2014 alkaen pakottaneet maakunnassa toimivat seurakunnat poistamaan kauas näkyvät kristilliset symbolit kirkoistaan. Muutaman vuoden aikana ristejä on poistettu Zhejiangissa ainakin 1 200 kirkosta, HS kertoo. Maakunnassa on huomattava kristittyjen vähemmistö.
– Seurakuntalaiset ovat pahoillaan ristien poistamisesta. Heidän mielestään risti on uskonnon kannalta tärkeä, sanoo Wenzhoussa työskentelevä pappi.
HS:n haastattelemat kirkkolähteet puhuvat ristien poistamisesta vain nimettöminä, koska julkinen kritiikki voisi aiheuttaa heille ja heidän kirkolleen hankaluuksia. Kiinan viranomaiset ovat painostaneet ristien poistamista vastustaneita ihmisiä. Heitä on tuomittu jopa vankilaan.
– Kun viranomaiset näkevät ristin, he huolestuvat, sanoo kirkon piirissä toimiva wenzhoulainen HS:lle.
– Ehkä he pelkäävät uusia ristiretkiä. He myös ajattelevat, että kristinusko kasvaa täällä liian nopeasti.
Kiinan johto suhtautuu kielteisesti varsinkin ulkomaisiin uskontoihin.
– Meidän on päättäväisesti suojauduttava uskonnon keinoin tapahtuvalta ulkomaiselta soluttautumiselta, sanoi Kiinan presidentti Xi Jinping viime huhtikuussa valtiollisen uutistoimiston Xinhuan mukaan.
Hänen mukaansa puolueen jäsenten on pysyttävä ”taipumattomina ateisteina”.
Kiinan kristittyjen tarkkaa määrää ei tiedetä. Kiinan yli 1,3 miljardista asukkaasta eräiden arvioiden mukaan jopa sata miljoonaa on kristittyjä. Kiinan viranomaiset ja viralliset kirkot arvioivat, että maassa olisi 30–50 miljoonaa kristittyä.
Kuva: Jussi Rytkönen
Lue myös:
Guardian: Kiina sulkee kirkkoja G20-maiden huippukokouksen alla
Kiinassa korkea kirkonmies pidätetty
Ilmoita asiavirheestä