Imaamien täydennyskoulutusta toivotaan jo lähitulevaisuudessa

Muslimiyhteisöjen toivomaa imaamien täydennyskoulutusta ryhdytään suunnittelemaan jo alkusyksystä, sanoo koulutusselvityksen ohjausryhmän puheenjohtaja Ilari Rantakari. Fokus ry, Suomen Islamilainen Neuvosto ja Muslimiliitto toteavat, että täydennyskoulutuksen valmistelu tulee aloittaa välittömästi. Samalla koulutusta tulee Kotimaa24:n käsiinsä saaman selvityksen mukaan järjestää myös naisille.

Rantakarin mukaan osaa mahdollisista järjestäjätahoista on jo alustavasti lähestytty.

– Teologisen koulutuksen osalta on identifioitu kaksi tahoa, joista yksi on Egyptissä 900-luvulta saakka toiminut Al Azhar -yliopisto. Toinen mahdollinen suunta on Marokko, jossa järjestetään myös naisten koulutusta. Näiden tahojen kanssa on keskusteltu, mitään sopimuksia ei ole tehty. Yhteistyömahdollisuuksia kartoitetaan myös eurooppalaisten toimijoiden kanssa. Lähtökohtana on, että koulutus toteutettaisiin Suomessa vierailevien luennoitsijoiden voimin, Rantakari sanoo.

Suomalaisen kulttuurin ja lainsäädännön osalta mahdollisia koulutuksen tarjoajia ryhdytään syksyllä etsimään. Rantakarin mukaan kysymykseen voisivat tulla esimerkiksi Helsingin yliopiston Avoin yliopisto, Diakonia-ammattikorkeakoulu, jokin muu ammattikorkeakoulu tai kansanopisto.

– Rahoitus ja resurssointi ovat erittäin tärkeitä kysymyksiä. Täydennyskoulutusta voitaisiin järjestää yhteistyössä esimerkiksi selvitystä koordinoineen ohjausryhmän kanssa. Se pitäisikö imaameilla olla jatkossa jokin tietty korkeakoulututkinto, on pidemmän aikavälin kysymys.

Täydennyskoulutuksen käynnistymiselle ei Rantakarin mukaan ole laitettu takarajaa.

– Asiaan tartutaan tällä ohjausryhmällä heti alkusyksystä, toivottavasti tarkempia ehdotuksia olisi olemassa vuoden kuluttua.

Selvityksen mukaan ajatuksena on rohkaista muslimiyhteisöjä työstämään koulutuksen sisältöjä omista tarpeistaan käsin yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Haasteena on huomioida koulutuksessa ja sen suunnittelussa islamin eri suuntaukset.

Imaamikoulutuksen yhteiskunnallinen suomalaistan kulttuuria ja lainsäädäntöä sisältävä osio voisi Rantakarin mukaan toimia pilottina muille maahanmuuttajataustaisille vähemmistöuskonnoille tarjottavasta koulutuksesta.

Lue myös:

Suomen muslimiyhteisöt kannattavat imaamikoulutusta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSuomen muslimiyhteisöt kannattavat imaamikoulutusta
Seuraava artikkeliAntje Jackelén nettiäänestyksen suosikki Ruotsin arkkipiispaksi

Ei näytettäviä viestejä