Inkerin kirkko vahvisti ja julkisti eilen piispaehdokkaiden nimet.
He ovat Pietarin lääninrovasti, Haapakankaan seurakunnan kirkkoherra ja Kelton seurakunnan pastori Ivan Hutter (s. 1971), Pietarin Pyhän Marian seurakunnan kirkkoherra Mihail Ivanov (s. 1980), Inkerin kirkon kiinteistövastaava ja Raivolan seurakunnan kirkkoherra Aleksandr Kudrjavtsev (s. 1962), Kelton Teologisen Instituutin rehtori, Kupanitsan seurakunnan kirkkoherra ja Kelton seurakunnan pastori Ivan Laptev (s. 1979) sekä kirkon vikaari (piispansijainen), Volgan rovastikunnan lääninrovasti ja Saratovin seurakunnan kirkkoherra Olav Pantshu (s. 1969).
Nämä viisi rovastikuntien pappien ehdolle asettamaa Inkerin kirkon pappia ovat jättäneet hakemuksensa kirkon vaalivaliokunnalle 30. syyskuuta kello 23.59 mennessä.
Inkerin kirkon seuraava piispa valitaan 19. lokakuuta. Nykyinen piispa Aarre Kuukauppi on aikaisemmin kertonut jäävänsä eläkkeelle tämän vuoden loppuun mennessä. Tämän mukaisesti uusi piispa aloittaa tehtävässään viimeistään ensi vuoden alussa.
Suomalaisilla ei sittenkään äänioikeutta
Inkerin kirkko uutisoi sunnuntaina, että piispanvaalissa äänioikeutettuna olisi myös ainakin 25 Inkerin kirkon pappis- tai diakonivihkimyksen saanutta Suomen kansalaista.
Uusimman tiedon mukaan Venäjän vaalilaki ei kuitenkaan salli ulkomaan kansalaisten äänestämistä vaalissa.
Piispa Kuukauppi on tänään julkistanut äänioikeutta selvittävän kirjeen, joka tässä kokonaisuudessaan:
Hyvät Kristuksen kanssapalvelijat, jotka olette Suomen kansalaisia,
Olemme olleet Inkerin kirkosta yhteydessä kristilliseen lakiasiainkeskukseen Moskovassa. Juristeja konsultoituamme meille on tullut selväksi, että ne Suomen kansalaiset, jotka on vihitty diakonin tai pastorin toimeen Inkerin kirkossa, eivät voi äänestää Inkerin kirkon piispanvaaleissa.
Kristittyjen juristien näkemys asiasta oli, että mikäli Suomen kansalaisia äänestää vaaleissa, Venäjän oikeusministeriöstä voidaan asettaa vaalien tulos kyseenalaiseksi. Tästä on olemassa ennakkotapauksia.
Tämän vuoksi joudumme ilmoittamaan, että Suomen kansalaisten äänestäminen vaaleissa on mahdotonta ja jopa haitallista kirkolle.
Jumalan rauhan toivotuksin,
Aarre Kuukauppi
Piispa
Inkerin evankelis-luterilainen kirkko Venäjällä
*
Kuva: Jussi Rytkönen. Pyhän Marian kirkon kirkon alttari Pietarissa.
Lue myös:
Pienellä joukolla suomalaisia pappeja ja diakoneja on äänioikeus Inkerin kirkon piispanvaalissa
Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi jää eläkkeelle – ajankohta tarkentuu myöhemmin
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.