Intialaispiispa Abraham Mar Paulos: ”Olemme kirkossamme oikeutetusti apostoli Tuomaan perillisiä”

Saksan Karlsruhessa meneillään oleva Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) yleiskokous todistaa olemassaolollaan, että kristityt edustavat mitä erilaisimpia kirkkoja ja traditioita. Ekumeenisen liikkeen alkuaikoina näkyvimmin erottunut länsimaisen kristityn malli ei enää nykyisin ole kristikunnan arkkityyppi.

Etelä-Intian Keralan osavaltiosta tuleva, syyrialaista perinnettä edustavan, Malabarin Mar Thoma -kirkon piispa Abraham Mar Paulos muistuttaa, että hänen kirkkonsa juuret johtavat varsin konkreettisesti suoraan apostolien aikaan.

– Me pidämme itseämme kirkossamme oikeutetusti apostoli Tuomaan perillisinä. Jaamme tämän tuomaskristittyjen perinteen muiden Intian syyrialaisten kirkkojen kanssa, Mar Paulos sanoo.

Karlsruhen yleiskokous on ollut Mar Paulokselle miellyttävä kokemus.

– Tämä on erilaisten uskonperinteiden yhteyttä. Puhumme myös monia kieliä, mutta tämä pluralismi on kaunista. Se on kuin salaattikulho: sieltä löytyy erilaisia aineksia.

Mar Pauloksen kirkko kuuluu tuomaskristittyjen reformoituun haaraan ja on ehtoollisyhteydessä useimpien anglikaanisten kirkkojen kanssa. Kirkko luonnehtii itseään ”alkuperältään apostoliseksi, luonteeltaan universaaliksi, liturgialtaan orientaaliseksi, toiminnassaan demokraattiseksi ja luonteeltaan piispalliseksi”.

Kirkossa on piispan mukaan jäseniä hieman noin puolitoista miljoona. Osa heistä asuu diasporassa eri puolilla maailmaa.

”Eurooppa kärsii maailmansodan muistoista ja sekularisaatiosta”

Intialaispiispa kertoo, että Eurooppaan suhtaudutaan Intiassa yleensä kunnioituksella ja ihaillen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut Intiankin uutisissa, mutta se on Etelä-Aasiassa sittenkin eurooppalainen sota.

Mar Paulos on ollut Euroopassa huomaavinaan, että 80 vuotta sitten käyty maailmansota vaikuttaa eurooppalaisten mielissä edelleen.

– Jollakin tavalla se sota vaikuttaa täällä edelleen. Siitä on täällä hirveitä muistoja ja syyllisyydentuntoa.

Euroopan kirkkojen ongelmatkin ovat intialaisvieraalle tuttuja.

– Kirkonkellot soivat täällä koko ajan. Mutta melko harvat kuulevat niiden kutsun. Eurooppalaiset ihmiset ovat yhä sekulaarimpia ja ajautumassa pois kristityn uskonelämästä.

Intiassa taas kirkot, temppelit ja moskeijat ovat piispan mukaan täynnä.

– Meidän maassamme usko ja jumalanpalvelus on ihmisille tärkeä, Mar Paulos sanoo.

Lue myös muita Kirkkojen maailmanneuvoston kokousta käsitteleviä juttuja:

Kirkkojen maailmanneuvosto hyväksyi säyseän Ukraina-lausunnon – Venäjän kirkon edustaja vertasi McDonaldsin julkilausumaan

Japaninkorealainen pappi Karlsruhen yleiskokouksessa: ”Japanissa me olemme marginaalissa, mutta täällä meidät tunnustetaan”

Kommentti: Tarjolla makeaa ekumeenisuutta – Maistuisivatko Helluntailaiset pamaukset vai Metodisti-vampyyrit?

Euroopan kirkot muovasivat viestiään maailman kirkoille, kun Armenia puuttui puheeseen: ”Milloin Euroopan kristityt nuoret aikovat täyttää Euroopan kirkot?”

Kommentti: Ekumeeninen puistomessu todentaa teologisesti pienintä yhteistä nimittäjää

Arkkipiispa Luoma KMN:n yleis­kokouksessa: Pohjois­maisten kirkkojen äänen on kuuluttava jatkossakin maailman ekumee­nisessa yhteisössä

Saksan liittopresidentti Steinmeier KMN:n yleiskokouksessa: ”Venäjän ortodoksisen kirkon johtajat vievät kirkkoaan vaarallisella ja Jumalaa pilkkaavalla polulla”

Kirkkojen maailman­neuvoston yleis­kokous alkaa Saksassa, mukana on myös Venäjän ortodoksisen kirkon delegaatio

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKolumni: Hoitokokousten historia odottaa puolueetonta selvitystä
Seuraava artikkeliSana-lehden päätoimittaja vaihtuu

Ei näytettäviä viestejä