Japaninkorealainen pappi Karlsruhen yleiskokouksessa: ”Japanissa me olemme marginaalissa, mutta täällä meidät tunnustetaan”

Kirkkojen maailmanneuvostossa (KMN) on pitkään tunnettu erityistä huolta vähemmistöasemassa elävistä kristityistä ja kirkoista. Sellainen kirkko on myös Korealainen kristillinen kirkko Japanissa, jonka pastori Kim Sung-Tae osallistuu meneillään olevaan Karlsruhen yleiskokoukseen kirkkonsa delegaattina.

– On ilo olla täällä ja edustaa omaa kirkkoani. Japanissa me olemme marginaalissa, mutta täällä meidät tunnustetaan KMN:n jäseniksi ja saamme äänestää, Kim sanoo.

Hänen kirkossaan on eri puolilla Japania noin 100 seurakuntaa. Seurakuntalaisia kirkossa on yhteensä noin 5 000 henkeä.

Japanissa kristittyjä on vain prosentin verran väestöstä. Korealaiset kristityt ovat vähemmistön pieni vähemmistö.

Korealaisia on kauan asunut Japanissa ja miltei yhtä kauan he ovat olleet sivussa japanilaisen yhteiskunnan valtavirroista, usein halveksittuna vähemmistönä.

– Korealaisia on Japanissa aikaisemmin diskriminoitu monin tavoin, vaikka he ovat tehneet raskaita töitä ja rakentaneet Japanin yhteiskuntaa. Japanin hallitus ei kuitenkaan ole koskaan pyytänyt anteeksi meidän kohteluamme. Näistä syistä esimerkiksi Karlsruhessa käsiteltävät kysymykset rasismista ovat olleet itselleni mielenkiintoisia.

Kim on syntynyt Etelä-Koreassa, mutta asunut kouluvuosista lähtien Japanissa. Hän on täydellisen kaksikielinen.

Nykyisin 4. ja 5. polven japaninkorealaiset menevät Kimin mukaan yhä useammin japanilaisten kanssa naimisiin.

– Tämä edistää tietenkin myös assimilaatiota japanilaisuuteen.

Kim osallistui Karlsruhessa rasismia ja oikeudenmukaisuutta sekä ksenofobiaa koskeviin ekumeenisiin keskusteluihin.

– Olen oppinut, että olemme tulleet tänne Karlsruheen voittamaan näitä ongelmia. Tämä on opettanut itsellenikin nöyryyttä. Emme saa unohtaa, että olemme kaikki syntisiä. Voimme helposti loukata tai diskriminoida toista ihmistä.

”KMN:n on puolueellinen”

KMN käy Kimin mukaan keskusteluja monista aiheista. Tällä kertaa sota Ukrainassa on korostunut. Kim ymmärtää tilanteen, mutta pitää samalla KMN:n johtoa puolueellisena: ukrainalaisia on Kimin mukaan tietenkin autettava. Mutta joka asiassa pitäisi olla hänen mielestään tasapuolinen.

– En ole kuullut tässä yleiskokouksessa Venäjän kirkon kantoja. En tiedä, miksi he eivät ole täällä puhuneet.

KMN:n johto ei Kimin mielestä myöskään ole riittävästi taustoittanut Ukrainan kriisiä sen laajempiin poliittisiin yhteyksiin, jotka Kimin arvion mukaan juontavat juurensa jo kylmän sodan kahtiajaon ajalta.

KMN:n johdon pitäisi Kimin mukaan myös paneutua vieläkin enemmän maailman vähemmistökysymyksiin.

– Kuinka usein he ovat puuttuneet esimerkiksi Japanin, Etelä-Sudanin tai Latinalaisen Amerikan vähemmistökysymyksiin?

Karlsruhen miellyttävimpiin kokemuksiin kuului Kimin mielestä viikonlopun vierailu saksalaiseen maaseutuseurakuntaan, jossa jumalanpalvelusta vietettiin yhdessä maahanmuuttajien ja pakolaisten kanssa.

– Jumalanpalveluksen jälkeen seurusteltiin ja ruokailtiin kiirettömästi: saimme syödä pakolaisten valmistamina heidän kotimaittensa mukaisia ruokia. He antoivat, me vieraat otimme vastaan, Kim Sung-Tae sanoo.

Lue myös muita Kirkkojen maailmanneuvoston kokousta käsitteleviä juttuja:

Kirkkojen maailmanneuvosto hyväksyi säyseän Ukraina-lausunnon – Venäjän kirkon edustaja vertasi McDonaldsin julkilausumaan

Kommentti: Tarjolla makeaa ekumeenisuutta – Maistuisivatko Helluntailaiset pamaukset vai Metodisti-vampyyrit?

Intialaispiispa Abraham Mar Paulos: ”Olemme kirkossamme oikeutetusti apostoli Tuomaan perillisiä”

Euroopan kirkot muovasivat viestiään maailman kirkoille, kun Armenia puuttui puheeseen: ”Milloin Euroopan kristityt nuoret aikovat täyttää Euroopan kirkot?”

Kommentti: Ekumeeninen puistomessu todentaa teologisesti pienintä yhteistä nimittäjää

Arkkipiispa Luoma KMN:n yleis­kokouksessa: Pohjois­maisten kirkkojen äänen on kuuluttava jatkossakin maailman ekumee­nisessa yhteisössä

Saksan liittopresidentti Steinmeier KMN:n yleiskokouksessa: ”Venäjän ortodoksisen kirkon johtajat vievät kirkkoaan vaarallisella ja Jumalaa pilkkaavalla polulla”

Kirkkojen maailman­neuvoston yleis­kokous alkaa Saksassa, mukana on myös Venäjän ortodoksisen kirkon delegaatio

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTeemu Laajasalo vieraana Radio Dein ja Kotimaan Piispan kyselytunnilla
Seuraava artikkeliKirkkojen maailmanneuvosto valitsi uuden keskuskomitean – arkkipiispa Tapio Luoma edustaa Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa

Ei näytettäviä viestejä