”Jos yksilö ei alistu, hän tuhoutuu”

Vuosia vanhoillislestadiolaisen liikkeen menettelytapoja kritisoinut Erkki Hurtig on eronnut Tornion rauhanyhdistyksen jäsenyydestä. Hurtig on jo aiemmin erotettu puhujan ja tulkin tehtävistä ja hänen on katsottu ”uskovan eri tavalla”.

”En voi hyväksyä sitä hengellistä ja henkistä väkivaltaa, jonka kohteeksi olen joutunut viimeisen viiden vuoden aikana yhdistyksen johtokunnan, sen jäsenten ja monien muidenkin yhdistyksen piirissä olevien ihmisten kautta. Järkyttävää on, että väkivalta on kohdistunut ihan viattomiin minua lähellä oleviin ihmisiin. Omat lähimmät, puoliso ja pienet lapset ovat saaneet kokea sitä”, Hurtig kirjoittaa Tornion rauhanyhdistykselle lähettämässään erokirjeessä.

Huoneenhallitusoppi edelleen voimissaan

Hurtig arvelee, että taustalla ovat tapahtumat, jotka saivat alkunsa tutkija Johanna Hurtigin tuotua vuonna 2010 julkisuuteen vanhoillislestadiolaisen liikkeen piirissä tapahtuneet lasten seksuaaliset hyväksikäyttötapaukset. Johanna Hurtig on Erkki Hurtigin veljen vaimo.

– Asetuin silloin kysymään, miten liike voisi käsitellä julkisuudessa olleita tietoja ja Johanna Hurtigin työtä avoimesti. Ongelmani alkoivat, kun en tyytynyt saamiini vastauksiin ja kysyin asioita uudestaan. Asetuin myös Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen silloista puheenjohtaja Olavi Voittosta vastaan, Hurtig sanoo Kotimaa24lle.

Hurtig on vakuuttunut, että jos yksilö ei liikkeen sisällä alistu, hän tuhoutuu.

”Käsittääkseni vanhoillislestadiolaisessa herätysliikkeessä vaikuttaa edelleen sama ’huoneenhallitusoppi’, josta liike on virallisissa julkilausumissa sanoutunut irti. Sen opin mukaan tietyllä ihmisryhmällä on valta päättä uskoon liittyvissä kysymyksissä, periaatteessa ratkaista se, kuka pääsee taivaaseen ja kuka ei”, Hurtig kirjoittaa erokirjeessään.

Hurtigin mukaan hoitokokoukset ovat aina pohjautuneet ”huoneenhallitusoppiin”, jonka mukaan ”seurakunta” eli vanhoillislestadiolaiset rauhanyhdistykset ja niitä edustavat ihmiset yhdistysten johtokunnissa eivät voi erehtyä.

Eropäätös kypsyi hitaasti

Erkki Hurtig on kritisoinut julkisuudessa voimakkaasti vanhoillislestadiolaisen liikkeen toimintatapoja. Hurtig on myös nauhoittanut hoitokokoustyyppisiä keskusteluja. Tv-ohjelmassa Silminnäkijä Hurtig luonnehti itseään 2014 liikkeen hylkiöksi.

Hurtig sanoo eropäätöksen kypsyneen hitaasti. Viime päivien tapahtumat, joiden aikana hän on yrittänyt keskustella ja korjata tulehtuneita välejä liikkeen johtomiesten kanssa, osoittavat kuitenkin hänelle, että johto ei voi myöntää olleensa väärässä.

”Keskustelussa kävi ilmi että Tornion rauhanyhdistyksen toimilla on keskusyhdistys SRK:n johtokunnan yksimielinen tuki. Jopa niin, että sielläkin myönnetään, että Tornion rauhanyhdistyksen johtokunnalla on jumalalliset oikeudet päättää siitä, ketkä ovat uskovaisia ja ketkä eivät.”

”Liikkeen aika pysähtyä itsetutkiskeluun”

Erkki Hurtig sanoo, ettei ole katkera, vaan hänellä säilyy paljon hyviä ja rakkaita muistoja kuluneista vuosista ja vuosikymmenistä. Myöskään uskoaan Jumalan hän ei sano kadottaneensa. 59-vuotias Hurtig on kuulunut koko ikänsä vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen.

”Jos tämä ratkaisuni saa vanhoillislestadiolaista herätysliikettä vähänkään pohtimaan olemassaoloaan, toimintatapoja ja pysähtymään itsetutkisteluun Raamatun ja Jumalan sanan valossa, ajattelen että kaikki kokemani ja nämä toimet ovat olleet hyväksi. Rukoilen, että Jumala saisi auttaa meitä kaikkia”, Hurtig kirjoittaa erokirjeensä lopussa.

Hurtig sanoo toimittaneensa kopion kirjeestään ”kirkkomme edustajille, koska ajattelen että heidänkin on hyvä tietää näistä asioista”.

”Onhan tämän prosessin vaiheita käsitelty esimerkiksi Oulun tuomiokapitulissa, ja liikkeen toimintaan osallistuu runsaasti kirkon pappeja.”

Lue myös:

Kirkkoherra: ”Tornion rauhanyhdistyksessä henkistä ja hengellistä väkivaltaa”

PS: Tilanne Tornion rauhanyhdistyksellä kärjistyi taas

Erkki Hurtigin usko kyseenalaistettiin rauhanyhdistyksellä

”Lestadiolaisrovastin varoituksen taustalla hoitokokous”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRakennusavustusten jakoperusteet muuttuvat
Seuraava artikkeliMikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä