Juhlanäytelmä kuvaa elävästi Kuopion tuomiokirkon historiaa

Kuopiossa juhlitaan nyt näyttävästi tuomiokirkon 200-vuotista taivalta. Kuopion tuomiokirkkoseurakunta tilasi juhlavuoden kunniaksi teatteriohjaaja Johanna Sorjoselta näytelmän Kivi kiveltä, jonka hän myös ohjaa. Näytelmä toteutetaan yhteistyössä Kuopion kaupunginteatterin kanssa, ja sen esityspaikkana on Kuopion Tuomiokirkko.

Esityksessä kuljetaan vauhdikkaasti vuosikymmenten läpi kertojanaisen opastuksella. Matkan varrella tutuksi tulevat niin isännät, emännät, rengit ja piiat kuin papit ja piispatkin. Kaikkia heitä ajaa takaa totuuden ja elämän tarkoituksen etsintä.

Laulut ja urkumusiikki käyvät näytelmässä vuoropuhelua eri aikakausien kanssa. Puvustuksesta vastaavat Savonia-ammattikorkeakoulun vaatetusmuotoilun opiskelijat.

Kuopion tuomiokirkko rakennettiin vuosien 1805–1815 välillä ja vihittiin käyttöön 7.4.1816. Museovirasto on kirkon lähiympäristön valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

Elämän makua ja kulttuurihistoriaa

Näytelmässä Kuopion Tuomiokirkon rakentamista seurataan kivi kiveltä. Kun se valmistuu, kirkkoherra Matthias Ingman on helisemässä seurakuntalaisten kanssa: Jumalanpalveluksessa metelöidään ja juopotellaan, sisään tullaan milloin sattuu ja pojan vintiöt kiipeilevät jopa lehtereille. Sakot ja jalkapuukaan eivät auta.

1800-luvun lähestyessä loppuaan kirkon naapurissa asuva kirjailija Minna Canth taittaa peistä piispa Johanssonin kanssa. Nämä kaksi vahvaa persoonaa joutuvat törmäyskurssille, vaikka loppujen lopuksi molemmat taistelevat heikoimmassa asemassa olevien ihmisten oikeuksien puolesta.

Itsenäistyvän Suomen alkutaivalta maalaavat tummat värit. Kun nuori pappi Kaarlo Heiskanen pestautuu Kuopion punaisten vankileirille kasvatusapulaiseksi, on hänen uskonsa kovalla koetuksella. Ei ole helppoa saarnata vangeille Jumalan sanaa, kun vangit huutavat: Anna leipää.

1930-luvulla kirkon sisälähetysyhdistys järjestää alaikäisille pojille työtoimintaa kuten kenkien lankkausta. Näemme välähdyksen lankkipoikien kesäläksyn kuulustelusta.

Talvisodan kynnyksellä Kuopion piispaksi nimitetään Eino Sormunen. Samana syksynä aloittaa nuori neiti Anni Turunen abiturientti vuotensa Kuopion yhteiskoulussa. Talvisotaa katsotaan niin piispan kuin nuoren naisen näkökulmasta.

Lokakuisena päivänä vuonna 1955 ryntää teologi Liisa Riippa Kuopion tuomiokapitulin kokoukseen ja vaatii pappisvihkimystä. Eihän siinä hyvin.  Episodin jälkeen saadaan odottaa vielä yli kolmekymmentä vuotta ennen kuin ensimmäiset naiset vihitään papeiksi vuonna 1988. Yhdeksän heistä sai vihkimyksen Kuopion tuomiokirkossa.

2000-luvulla kirkkolaivaa keinuttavatkin jo aivan uudet tuulet. Hiljaisena aamuhetkenä ovat eläkeläiset Väinö ja Hilja poikenneet kirkkoon levähtämään ja pohtimaan Tuonen ukon asioita, elämän ja kuoleman arvoituksia.

Kivi kiveltä -näytelmän kantaesitys on huomenna torstaina 19.00 Kuopion tuomiokirkossa.

Kuva: Kuopion kaupunginteatteri. Kuvassa Seija Pitkänen ja Tarmo Valkonen.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVieraskielisten osuus Suomen väestöstä 6 prosenttia
Seuraava artikkeliKansalaisaloite eutanasialaista ei vedä

Ei näytettäviä viestejä