Jumalanpilkka halutaan pois rikoslaista – kansalaisaloite vireillä

Jumalanpilkkaa yritetään saada kansalaisaloitteen voimin pois rikoslain uskonrauhapykälästä. Toistaiseksi aloite on kerännyt runsaat tuhat allekirjoitusta.

Aloitteessa esitettään, että rikoslakia uudistetaan uskonrauhapykälän osalta niin, että siitä poistetaan muotoilu, joka rajoittaa Jumalan tai uskontojen arvostelua sakko- ja vankeustuomion uhalla.

Uskonrauhapykälän uusi muotoilu aloitteessa on: ”Joka meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta, on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.”

”Modernissa oikeusvaltiossa ihmisiä ei tule tuomita uskontokritiikistä. Tällä hetkellä ideologioiden ajatuksia saa arvostella vapaasti, mutta jos samansisältöiset ajatukset esitetään uskonnon nimissä, niiden arvostelusta voi saada sakkoja tai jopa vankeustuomion. Suomen tulee siirtyä sananvapaudessa Ruotsin, Norjan ja Islannin tasolle, joissa laki mahdollistaa uskontojen kritisoinnin ilman pelkoa sakko- tai vankeusrangaistuksesta”, aloitteen perusteluissa todetaan.

Lisäksi aloitteen vireillepanijat haluavat korostaa, että eivät kannusta ketään tarkoituksella panettelemaan mitään uskontoa tai aiheuttamaan mielipahaa minkään uskontokunnan edustajille.

Yksi Uskontokritiikki pois rikoslaista -aloitteen vireillepanijoista on Perussuomalaisten Nuorten entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen
, joka sai tammikuussa sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Vuonna 2015 kansalaisaloite, joka tähtäsi koko uskonrauhapykälän poistamiseen rikoslaista, keräsi vain 2 800 allekirjoitusta. Kansalaisaloite tarvitsee edetäkseen 50 000 allekirjoitusta.

Kuva: Olli Seppälä

Uutista tarkennettu vireillepanijoiden osalta 22.2. klo 11.12.

Lue myös:

Kansalaisaloite kerää nimiä saattohoitovapaan puolesta

Kansalaisaloite ehdottaa uutta katsomusainetta

Kansalaisaloitteella halutaan uskonrauhan rikkominen pois rikoslaista

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAsenteet uskonnollisia ryhmiä kohtaan lämpenivät Yhdysvalloissa
Seuraava artikkeliAnalyysi: Ensimmäinen maaliskuuta ei tuo kirkkoihin vihkiruuhkaa, ja tässä ovat syyt

Ei näytettäviä viestejä