Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo pitää välttämättömänä, että maistraatti palvelee myös uskonnollisiin yhdyskuntiin liittymisen välittäjänä. Eilen uutisoitiin, että maistraatti on avannut suoran sähköisen palvelun kirkosta eroamisille.
– Pitäisin erittäin tärkeänä, että maistraatit palvelisivat kansalaisia aktiivisemmin myös kirkkoon liittymiseen kuuluvissa asioissa. Ellei näin toimita, palvelua voidaan pitää syrjivänä. Kyse on julkisten varojen käytöstä.
Keskitalon mielestä yksi vaihtoehto Suomen luterilaisen kirkon osalta olisi, että maistraatit tai Väestörekisterikeskus lisäisivät kirkon Liitykirkkoon.fi-sivuston linkin verkkosivulleen. Toinen mahdollisuus olisi, että maistraatti veisi liittymistä pidemmälle ja selvittäisi, onko alle 15-vuotias liittyjä kastettu tai yli 15-vuotias liittyjä kastettu ja konfirmoitu.
– Maistraatilla on asuinpaikkatieto, joten asia voitaisiin ohjata seurakuntaan. Liittymiseen tarvitaan kirkkoherran allekirjoitus. Tällöin ilmeisesti tarvittaisiin uusi toiminnallisuus kirkon jäsentietojärjestelmän ja väestötietojärjestelmän välille. Teknisesti tämän edistyneemmänkään ratkaisun rakentaminen ei liene ylivoimaista.
Kirkon jäsentietojärjestelmän ja väestötietojärjestelmän välille on jo nyt rakenteilla rajapinta avioliiton esteiden tutkinnassa. Jos pari haluaa kirkollisen vihkimisen, uuden maistraattien sähköisen järjestelmän myötä tulee mahdolliseksi saada sinne tieto rippikoulun suorittamisesta.
– Sinänsä pidän maistraatin palvelua paljon parempana kuin Eroakirkosta.fi-palvelua, koska pankkitunnuksilla tunnistautuminen sulkee pois väärinkäytösten mahdollisuuden. Olisi loogista, että maistraatit eivät tämän jälkeen enää ottaisi vastaan Eroakirkosta.fi-palvelun kautta tulevia ilmoituksia. Tälle ei enää ole tarvetta, koska viranomainen on luonut palvelukanavan asiaa varten.
Negatiiviset kirkkouutiset toivat painetta maistraatteihin
Maistraatti.fi-sivulla otettiin eilen käyttöön verkkopalvelu, jolla henkilö voi ilmoittaa eroamisestaan kirkosta tai muusta uskonnollisesta yhdyskunnasta. Palvelun käyttö vaatii sähköistä tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla, sirullisella henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.
Uudessa palvelussa tieto siirtyy suoraan väestötietojärjestelmään, mikä säästää maistraateissa tehtävää työtä. Tiedonsiirto tapahtuu entistä nopeammin. Käytössä ollut manuaalinen työvaihe jää pois. Tieto eroamisesta välittyy palvelun kautta uskonnollisille yhdyskunnille ja verohallintoon.
Maistraattien ohjaus- ja kehittämisyksikön päällikkö Merja Koponen Itä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että Eroakirkosta.fi-palvelusta tulleet sähköpostitse tehdyt eroamiset ovat työllistäneet maistraatteja aiemmin valtavasti.
– Kun jotain negatiivista kirkosta puhuttiin, se aiheutti ihan hirvittävät työruuhkat. Esimerkiksi yksi negatiivinen avaus tarkoitti kolmea henkilötyöpäivää Helsingin maistraatissa, jonne paineet erityisesti kohdistuivat. Nyt haluamme automatisoida järjestelmän.
Uuden palvelun tuottaa Väestörekisterikeskus. Koponen toivoo, että eroaja käyttäisivät jatkossa Väestörekisterikeskuksen palvelua, mutta Maistraatit ottavat edelleen vastaan myös Eroakirkosta.fi-palvelusta tulevat eroamisilmoitukset.
Tampereelta otettiin heti yhteyttä
Koponen kertoo, että uuden palvelun markkinointia harkittiin. Siihen ei hänen mukaansa kuitenkaan ryhdytty siksi, ettei ole maistraattien tehtävä ottaa kantaa siihen, eroavatko ihmiset kirkosta vai eivät.
Koponen kertoo, että selvitys siitä, voisiko uuteen palveluun tulla myös liittymismahdollisuus uskonnollisiin yhdyskuntiin, on juuri käynnistetty. Selvitys aloitettiin sen jälkeen, kun yksityishenkilö Tampereen seurakuntayhtymästä otti yhteyttä.
– Sitä asiaa nyt tutkitaan, miten saataisiin kaikille yhdyskunnille samanlainen palvelu. Selvitimme jo, että luterilaisella kirkolla on sähköinen liittymispalvelu, ortodoksisella ei, mutta niiden lisäksi on muitakin yhdyskuntia. Laitoin Tampereen seurakuntayhtymän henkilölle jo viestiä, että kyseessä on ihan hyvä kehittämisehdotus. Ryhdymme tutkimaan, Koponen sanoo.
Hänen mukaansa maistraateissa käytetään uskontokunnasta eroamisen rekisteröintiin 13 henkilötyövuotta (vuonna 2014).
– Julkisen talouden niukkuus ja tuottavuuden lisääminen on syy siihen, että yritämme mahdollisimman paljon automatisoida tehtäviä.
Lue myös:
Eroakirkosta.fi sai kilpailijan
Ilmoita asiavirheestä