”Kärsiville perheille ja belgialaisille Jumalan siunausta” – Kirkkojen johtajat ottavat osaa suruun

Kristillisten kirkkojen johtajat ovat kiiruhtaneet sosiaaliseen mediaan kommentoimaan Brysselin terrori-iskuja ja sanoittamaan niiden aiheuttamaa järkytystä. He kehottavat ihmisiä rukoilemaan uhrien puolesta.

Arkkipiispa Kari Mäkinen päivitti aamupäivällä olevansa järkyttynyt iskuista ja rukoilevansa uhrien puolesta. Brysselin tapahtumien johdosta Mäkinen pitää tänään radion iltahartauden Yle Radio 1:ssä.

Myös Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo ottaa Ortodoksit Suomessa -Facebook-sivulla osaa Brysselin terrori-iskuissa menehtyneiden omaisten suruun. Hän pyytää rukoilemaan kärsivien puolesta ja kehottaa ortodokseja liittymään ehtoorukoukseen Jumalan laupeuden enentämiseksi.

Belgian katolisen kirkon piispainkokous julkaisi tuoreeltaan lausunnon, jonka mukaan Belgian piispat ovat ottaneet järkyttyneinä vastaan tiedon Zaventemin lentokentällä ja Brysselin keskustassa tehdyistä iskuista.

”Piispat ottavat osaa hätään, jota tuhannet matkustajat ja heidän perheensä sekä lentohenkilökunta ja avustustyöntekijät kokevat. He kehottavat kaikkia rukoilemaan uhrien puolesta tässä dramaattisessa tilanteessa. Lentokentän papit ovat valmiina palvelemaan ja tukemaan hengellisesti kaikkia”, sanotaan Belgian katolisen kirkon nettisivulla.

Canterburyn arkkipiispa: ”Rukoilkaa hiljaisen viikon tilaisuuksissa”

Paavi Franciscus on ilmaissut syvän myötätuntonsa iskujen uhreille, heidän omaisilleen ja avustustyöntekijöille.

”Kuultuaan Brysselin iskujen koskettaneen monia ihmisiä, Hänen Pyhyytensä paavi Franciscus jättää rukouksessa Jumalan haltuun ne, jotka menettivät henkensä ja yhtyy rukoukseen heidän läheistensä kanssa”, kardinaali Pietro Parolin, Vatikaanin ulkoministeri sanoi Belgian katolisen kirkon arkkipiispalle Jozef De Keselille välittämässään lausunnossa.

”Pyhä Isä tuomitsee jälleen sokean väkivallan, joka aiheuttaa niin paljon kärsimystä ja rukoilee Jumalaa lahjoittamaan rauhan. Hän pyytää kärsiville perheille ja belgialaisille Jumalan siunausta.”

Ruotsin arkkipiispa Antje Jackelén tviittasi heti ensimmäisten uutisten jälkeen: ”Ajatukset ja rukoukset Brysselin lentokentän uhrien ja auttajien luona.”

Euroopan kirkkojen konferenssi (EKK) suree lehdistötiedotteessaan ihmishenkien menetystä ja rauhallisen elämän suistamista kaaokseen sekä tuomitsee väkivaltaiset hyökkäykset. EKK:n pääsihteeri isä Heikki Huttunen katsoo jo iskujen jälkeiseen aikaan:

”Kun toivumme yhdessä niin Brysselin kuin Euroopan asukkaina – veljinä ja sisarina ihmisyydessä – meidän täytyy löytää tiemme uudelleen ja meidän kaikkien tulee kantaa kortemme sellaisten yhteiskuntien rakentamiseen, joissa jokainen tuntee olevansa turvassa ja on osallinen yhteiseen hyvään.”

Canterburyn arkkipiispa Justin Welby kirjoitti omalle Twitter-tilillään: ”Olen syvästi järkyttynyt Brysselin raaoista iskuista. Rukoilkaamme tällä pyhällä viikolla uhrien ja rauhan puolesta ja että palvelisimme uskollisesti rakastavaa Jumalaamme.”

Welby kehottaa sekä Twitterissä että Facebook-sivullaan rukoilemaan kirkkojen hiljaisen viikon tilaisuuksissa niiden puolesta, joita Brysselin traumaattiset tapahtumat ovat koskettaneet.

”Jälleen kerran näemme vastakohdat, toisella puolella turhat yritykset pelotella summittaisen tappamisen avulla ja toisella puolella Jumalan kutsu liittyä niihin, jotka osoittavat laupeutta ja jotka etsivät ja rakentavat rauhaa.

Myös tunnettu amerikkalainen evankelikaalijohtaja Franklin Graham pyysi twiitissään rukoilemaan Brysselin asukkaiden puolesta.

Kuva: Paavi Franciscuksen kuva Wikimedia Commons, Justin Welbyn kuva Lambeth Palace / Andrew Dunsmore, Antje Jackelénin kuva Mari Teinilä. Kuvankäsittely: Emilia Karhu.

Lue myös:

Arkkipiispa Brysselin räjähdyksistä: ”Rukoilen uhrien omaisten ja loukkaantuneiden puolesta”

Brysselin metroräjähdys 50 metrin päässä suomalaisesta kirkosta – ”Vaikuttaa yhteisöömme suuresti”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEspoon seurakuntien tilinpäätös ylijäämäinen – silti säästetään
Seuraava artikkeliBrysselin metroräjähdys 50 metrin päässä suomalaisesta kirkosta – ”Vaikuttaa yhteisöömme suuresti”

Ei näytettäviä viestejä